Србија би ове године требало да добије прве националне уџбенике најавио је за 24седам В.Д. директора "Службеног гласника" Младен Шарчевић.

Шарчевић каже да издавање ових уџбеника има за циљ да прошири програм основног и средњег образовања о националним темама у предметима попут националне историје, географије, српског језика, културе и тако даље. 

Шарћевић каже да је прва фаза пројекта спајање "Службеног гласника" и "Завода за уџбенике".

Уџбенике би штампао "Службени гласник" јер има огромне штампарије и довољно капацитета а тренутно се чека именовање в.д директора "Завода за уџбенике" јер је стари отишао у пензију. 

Шарћевић каже да постоји национални план и програм образовања, али да се јавља потреба да знање ученика буде допуњено. Управо томе би служили национални уџбеници.

- То је један надужбеник, надградња званичних предмета - каже Шарчевић и додаје да би то било слично као нека врста читанке које постоје уз "редован" уџбеник појединих предмета.

Приватници не би радили националне уџбенике

Међутим, држава би кроз "Службени гласник" била власник тих уџбеника и приватници не би имали право да их штампају.

- Ми не дирамо редовне предмете јер постоји на тржишту оно што се зове право либералног тржишта. И Србија би била тужена ако би рекли узимамо пет предмета само за нас! Али циљ је да имамо, такође, један број уџбеника који су на тржишту. Али се овај део тржишта не даје приватним издавачима јер он има другу функцију. То постоји у међународним конвенцијама од 1969. године и свака држава заштити оно што је њено. И учи се по једном посебном моделу - објаснио је Шарчевић. 

Он каже да процедура налаже барем девет месеци за израду првих уџбеника, а да је месец дана већ прошло. Ипак, он је оптимиста и сматра да ће први уџбеници дочекати светлост дана већ ове године.

- Процедура да се нешто уради је девет месеци, али већ немамо толико. Али ако будемо радили интезивно и са великим тимовима, стижемо да урадимо бар један део тог посла за нову школску годину а за школе је крај године 1. септембар - каже Шарчевић. 

И црква учествује у изради уџбеника

У изради националних уџбеника сарадњу је понудио чак и патријарх српски Порфирије. 

- Он неће писати ништа, али ће бити у саветодавном тиму. Поред њега ће бити и многи академици и декани - рекао је Шарчевић.

Међутим, сем штампаног уџбеника у плану је израда и дигитално издања, у облику ЦД-а, које ће бити свеобухватније и са више детаља. Циљ је, како каже Шарчевић, да сви подаци буду лако доступни деци.

- Имамо читаве области које могу бити у дигиталној форми ако већ хоћемо да објединимо знања о својој земљи. У ЦД верзији би ту могли да буду српски спортисти и спорт, или национални паркови и заштићени природни објекти... то је на разним местима штампано и само треба објединити и прилагодити форми дигиталних делова. Да би деци било при руци. То би било као нека Србика, енциклопедија за децу, где имате штампану верзију која је допуна учења. Не можемо заобићи ни културне споменике. А да ли су манастири наши културни споменици? Да ли имамо предмет верска настава? Наравно, Српску православну цркву видимо у том делу - каже он одговарајући на питање која би улога патријарха могла да буде у изради ових уџбеника.

Међутим, Шарчевић каже да издавач овог уџбеника неће имати ексклузивно право на његово састављање, већ је идеја да се укључи читава јавност.

- Свако ће имати прилику да каже шта је потребно. Имамо већ седам-осам академика који су се добровољно пријавили. Ово није право једне фирме да наметне, већ када се ради за сву децу и децу дијаспоре мора да буде заиста квалитетно. И зато морају сви одговорни људи да се укључе ако желе, а ја мислим да желе. Чуо сам и позвао многе и они се радо одазивају - рекао је Шарчевић.

Иако ће уџбеници и градиво бити обједињени, идеја је да буду и прилагођени различитим узрастима.

- Јер првак може недељно у школи да издржи 20 часова, не може 30. Не можете избацити математику а убаците историју. Зато ово мора да се јако сложено склопи а наравно да знамо како ћемо и шта ћемо - рекао је Шарчевић и позвао "читав паметан свет" да учествује у склапању ових уџбеника.

(24седам)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".