Америчко Национално удружење за заштиту од пожара објавило је невероватне податке о пожарима са најчешћим узроцима буктиње у кућама и становима.

На првом месту се налази кување које је узрочник у чак 49 одсто случајева. Опрема за грејање се налази на другом место са 14 одсто кућних пожара.

Опрема за дистрибуцију електричне енергије и расвету је "заслужан" за 9 одсто кућних пожара.

Фото: Инстаграм принстскрин/moj_beo_grad

 

Невероватно, али истинито, подметнути пожари су узрок 7 одсто ватрених буктиња. Цигаре, опушци и слично су разлог у 5 одсто случајева.

Чести проблеми

Кување је на убедљивом првом месту, а може се приписати "забораву". Наиме, одлазак из кухиње док се храна још кува и кување без надзора, као и близина запаљивих материја су најчешћи проблеми.

Фото: Профимедиа

 

Каблови или утичнице су, такође, један од најчешћих узрока пожара. Прекомерна употреба продужних каблова, спајање једног на други, укључивање много справа у један продужни је често узрок пожара. Често је то због паљења расхладних или грејних уређаја на продужном каблу, што повећава ризик од преоптерећења електричног капацитета. Препорука је да се продужни каблови користе само за нисконапонске уређаје, као што су пуњачи за телефон, телевизор и слично.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".