А пре него ли почетком лета буду полагали малу матуру, прво их чека генерална проба 25. марта. Званичан тест из српског, односно матерњег језика предвиђен је за 21. јун, сутрадан ће решавати задатке из математике, а за 23. јун заказан је трећи тест, који је и новина ове школске године. Раније је то био комбиновани тест у којем су била питања из биологије, географије, историје, физике и хемије.

Сада су сви ти предмети раздвојени и ученици осмих разреда бирају један за завршни испит. Осим тога, промењено је и бодовање, које умногоме може утицати на упис у жељену средњу школу. А познато је и да мање од пола бода може утицати на ранг-листу.

Из Министарства просвете наводе да ученици који из оправданих разлога не приступе полагању завршног испита у јунском року могу обавити завршни испит у августовском року уз спровођење исте процедуре.

- Тестови на завршном испиту садрже задатке којима се проверава оствареност образовних стандарда на крају обавезног образовања за ученике који су редовно завршили основну школу. Ученици полажу завршни испит решавањем задатака у оквиру три теста: из предмета српски језик и књижевност, односно матерњи језик и књижевност, из предмета математика и из једног од пет предмета који ученик изабере са листе наставних предмета из природних и друштвених наука: биологија, географија, историја, физика и хемија - објашњавају у ресорном министарству.

Фото: Н. Скендерија

 

Упис у средње школе малих матураната

- попуњавање листе жеља електронским путем 29-30. јуна

- предаја листе жеља у основној школи 29. и 30. јуна

- провера тачности листе жеља 1. јула

- пријем приговора ученика 1. јула

- коначна листа жеља ученика 2. јула

- расподела по школама и образовним профилима 3. јула

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић недавно је изјавио да се највећи број ученика определио за биологију, њих 38 одсто, следи географија са 28 и историја са 16 одсто, док је за хемију заинтересовано девет одсто ученика, а за физику осам одсто.

На самој малој матури могуће је освојити 40 бодова. Ранијих година су тестови из српског и математике носили по 13 бодова и комбиновани тест 14, а сад је нешто другачије.

Фото: Петар Милошевић

 

- Тестови на завршном испиту садрже задатке којима се проверава оствареност образовних стандарда дефинисаних на три нивоа постигнућа - основном, средњем и напредном. Овим нивоима описују се захтеви различите тежине, когнитивне комплексности и обима знања, од једноставних ка сложеним. Ученик може да оствари највише 14 бодова на тесту из српског језика и књижевности, 14 на тесту из математике и 12 на трећем тесту - објашњавају из Министарства просвете.

Ученик на основу општег успеха може да оствари највише 60 бодова, а највећи број бодова који може имати на основу општег успеха и успеха на завршном испиту је 100 бодова.

Шта се све утврђује

Редослед кандидата за упис у гимназију и стручну школу у четворогодишњем и трогодишњем трајању утврђује се на основу успеха на завршном испиту, општег успеха од шестог до осмог разреда основне школе и резултата које су кандидати постигли на такмичењима у основној школи. Редослед кандидата за упис у школе за које се полаже пријемни испит утврђује се на основу успеха на завршном испиту, општег успеха од шестог до осмог разреда основне школе, успеха на пријемном испиту и резултата које су кандидати постигли на такмичењима у основној школи.

Прелиминарни резултати завршног испита биће познати 25. јуна, а коначни резултати се очекују 28. јуна. Ученици ће имати прилику да листу жеља попуне и предају у школи 29. и 30. јуна. Коначни резултати расподеле по школама и образовним профилима биће објављени 3. јула.

Фото: М. Анђела

 

Објављене збирке задатака за завршни испит

Како би ученици основних школа у Србији, који су након распуста од јуче поново у клупама, имали довољно времена да се сопственим темпом добро припреме за полагање мале матуре која им предстоји, збирке задатака из српског, односно матерњег језика, и математике и комбинована збирка (историја, географија, биологија, физика и хемија) за припрему осмака за завршни испит у продаји су од 24. јануара. Реч је о заједничком издању Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и „Просветног прегледа“. Збирке су на српском и језицима националних мањина, а свака садржи 450 задатака, распоређених на основни, средњи и напредни ниво. На крају публикација налазе се решења.

Збирке заједно коштају 1.100 динара. Појединачно, цена збирке за српски или матерњи језик је 440 динара, збирке за математику 330, колико кошта и комбинована збирка. У продаји су и тестови са завршних испита из претходних година. Основни задатак збирки је да ђацима приближи модел задатака који ће се наћи на завршном испиту у јуну и да им омогући да самостално вежбају и проверавају знање.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Календар полагања завршног испита

- проба мале матуре 25. марта

- електронска пријава за пријемни 18-24. априла

- пријава непосредно у школама 21. и 24. априла

- тест из српског/матерњег језика 21. јуна

- тест из математике 22. јуна

- трећи тест 23. јуна

- прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе 25. јуна

- пријем приговора електронски 25. јуна

- пријем приговора непосредно у основној школи 26. јуна

- одговори и жалбе првостепене и другостепене комисије 27. јуна

- објављивање коначних резултата завршног испита 28. јуна

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".