После смрти Исуса Христа и вазнесења поче страховит прогон хришћанског света које је трајало више стотина година. Царев намесник Ирод на подстицање Јевреја утамничи Светог Петра.

Спавао је окован међ' два војника, али му се воља не сломи. Дан пред излазак испред преког суда, светло обасја тамницу и анђео пробуди Петра и рече му "Устани, обуј се и опаши се, па хајде са мном". Петар тако и поступи.

Окови му спадоше са ногу па он пође са анђелом, а војници остадоше, спавали су као мртви, па прођоше анђео и Петар поред страже. Дођоше до гвоздене градске капије која се сама отвори и Петар се ослободи затвора.

Фото: Профимедиа

 

Веровања

Верни народ сматра да од "Часних верига" настаје блаже време, јер Бог усијаним веригама почиње да загрева земљу. Сматра се да ко носи одело које је шивено на Часне вериге да ће погинути од грома.

Није обележен црвеним словом, па се сматра да треба распремити кућу и бавити се кућним пословима. Ако кућа заблиста на тај дан, то привлачи срећу и радост. Ипак, потребно је пазити, верује се да се на данашњи дан не раде тешки послови јер ће се тако отежати ланци Светог Петра.

Некада су људи стављали ланце на кућни праг и веровали да се тако дом штити од негативне енергије. На овај празник не треба путовати, већ треба остати у дому како би га сачували. Веровање постоји да звери из шуме не нападају на данашњи дан јер су им чељусти ланцима везане.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".