Ликер од пелина је један од најлековитијих ликера који обогаћује још пет биљака. У народу је познат под називом биљни ликер. Препоручује се за чишћење крви и јачање желудца. Смањује тегобе код људи који имају проблема са бешиком и бубрезима, регулише дисбалансне промене које проузрокују разне поремећаје. 

Састојци: 

0,7 л грожђа
0,15 л воде
300 г шећера
45 г семена аниса
40 г семена коморача
15 г семена коријандера
10 г пелина
3,5 г пеперминта

Припрема: 

Добро измрвите састојке и ставите у стаклену посуду у коју се ставили лозовачу. Измрвите састојке у авану и ставите у стаклену посуду у коју сте сипали грапу. Добијену смесу је потребно мешати најмање десет дана. Када прође период стајања, додајте воду и шећерни сируп. Оставите да стоји 24 сата да се све добро повеже. Процедите састојке док течност не постане бистра.  После тога можете пунити флашице. Важно је да их добро затворите. Ово пиће можете пити после шест месеци.  

Пелин је добро познат у Грчкој, чак је име добио по грчкој богињи Артемиди. Стари Грци су га  веома ценили и  веровали да је лепа богиња њиме женама олакшавала порођај. Олимијским победницима су давали да пију вино у коме је био потопљен пелин.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Plodovi Prirode

 

Код Римљана је важио за симбол неге и виталности. Стављали су га за стопала у сандале. 

Пелин се још употребљава се против мучнине, жгаравице, надимања, недостатка апетита, болести јетре, слезине, бубрега, бешике, жутице, грознице, цревних паразита и осипа.

Изузетна лековита својства пелина повољно утичу на рад целокупног организма, тако да посредно лечи и извор болести.

(Ало)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".