Позвати Хитну помоћ никад није грешка! Ипак, постоје кораци који могу да буду од кључне важности, а које већина нас прави. Када се особа онесвести или престане да дише, реагује се инстинктивно. Доктор Џон Торес, који ради на одељењу Хитне помоћи у болници "Премиер Ургент Царе" у Колораду, истакао да је хитни случајеви захтевају другачију одговорност од оне на коју смо навикли.

Прва грешка

Како је објаснио - можете да спасете нечији живот ако не допустите емоцијама да вас обузму. То значи да у таквим ситуацијама обично прво окренете вољену особу како бисте јој саопштили да је некоме лоше и како бисте затражили помоћ од ње. Др Торес истиче да први позив увек треба да буде упућен Хитној помоћи. - Тада можете да изгбите драгоцено време. Кад стигнете у болницу, можете да зовете кога год желите -, рекао је доктор.

Фото: Профимедиа

 

Друга грешка је та што ће многи особу одвести у болницу. Др Торес каже да сопствени превоз унесрећеног заправо одлаже његово лечење. "Возила Хитне помоћи опремљена су медицинским уређајима и у њима раде медицински стручњаци који помажу пацијентима. Уређаји у возилу могу да укључе мониторе за праћење откуцаја срца и дефибрилаторе, вакумске чашице или аспираторе који могу да ослободе дисајне путеве и инкубаторе за одржавање топлоте код пацијената. Вожња некога у болницу може да се покаже врло ометајућом за возача, повећавајући ризик од несрећа", каже доктор.

Трећа грешка коју већина људи прави јесте та да особу оставе на одељењу Хитне помоћи. Доктор апелује да свако ко је дошао са особом која треба да буде примљена, мора да остане још. "Особе које дођу на Хитну помоћ не могу да размишљају трезвено, нарочито ако су повређене. Дакле, важно је имати некога ко може да одговори на питања уместо њих", рекао је доктор и упозорио на пуњаче за мобилни телефон:

"Увек је кључно имати пуњач за мобилни телефон код себе за хитне случајеве. Не могу вам рећи колико људи дође и остане без батерије јер у болници чекају и по 10 до 12 сати", рекао је др Торес.

(МОНДО)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".