Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио је детаљну прогнозу за наредне дане на свом Фејсбук профилу.

- Наредних дана очекује се снег и формирање мањег снежног покривача. Србија је од данас под утицајем висинског циклона, који се својим центром премешта из Тиренског мора у Јонско, а истовремено се у Јонском мору у приземљу формира циклон. Пад ваздушног притиска увод је у промену времена. Под утицајем ових циклона, Србију ће захватити систем са снегом, а над нашим подручјем очекује се и хладна ваздушна маса - написао је Ђурић и додао:

Према његовим речима у петак и током викенда висински циклон са Јонског мора изместиће се својим центром изнад Балканског полуострва и над Србијом, док ће се циклон у приземљу са Јонског мора премештатаи преко Грчке и Егејског мора ка Црном мору.

- Оваква синоптичка ситуација условиће да над нашим подручјем кружи влажна и хладна ваздушна маса. На висини ће преовладавати источно и југоисточно струјање, па ће се облаци и снег стизати са истока и југоистока, док ће у приземљу и у нижим слојевима атмосфере преовладавати северозападно струјање. Иако ће на висини бити присутан циклон, у приземљу се очекује пораст ваздушног притиска - пише метеоролог:

Фото: П. Милошевић

 

 

- Дакле, у петак и током викенда у Србији ће бити облачно и хладно са снегом, а на истоку и североистоку Србије може бити и суснежице. На северу Војводине и на југу Косова и Метохије биће углавном суво. У већини нижих предела Србије и у Београду формираће се мањи снежни покривач, мање-више око 5 цм, локално и више, док ће у планинским пределима доћи до повећањег постојећег за око 10 цм. Тимочка и Неготинска Крајина, деловима Баната, севера Војводине и Косова и Метохије могу остатати без снежног покривача. Јутарња температура биће око 0°Ц, а максимална дневна од 1 до 3°Ц, на истоку Србије и на југу Метохије до 5°Ц. Температура у Београду кретаће се углавном око 1°Ц.

Наводи и да у недељу током дана следи слабљење падавина, до краја дана и вечери и престанак.

- У понедељак у Србији ће бити суво и прохладно са сунчаним интервалима, уз слаб југозаапдни ветар. Максимална температура биће од 2 до 5°Ц, у Београду до 3°Ц. Почетком следеће седмице веома снажан циклон премештаће се са севера Европе ка источној и он ће периферним делом захватити и Србију, а хладни фронт у склопу њега ободним делом прећи ће преко Србије, тако да ће са североистока и севера продрази и хладна ваздушна маса.

У ноћи ка уторку у северним, а у уторак и у осталим пределима Србије очекује се пролазно наоблачење са кишом, суснежицом и снегом, пролазно уз јак северозападни ветар. Максимална температура биће у незнатном порасту, а по продору хладног фронта у паду, уз јак северозападни ветар. Након пада у понедељак, у уторак следи пораст ваздушног притиска, па ће у среду бити суво, али у четвттак ће још један идентинтичан систем погодити Србију, уз пролазне и слабе падавине.

 

 

- Према тренутним прогнозама након 5. фебруара ојачаће термички висински гребен, уз прилив топле ваздушне масе са Медитерана, док ће у приземљу бити присутан антицклон, уз висок ваздушни притисак, па ће време бити суво, стабилно и топлије, уз максималне температуре од 5 до 10°Ц, док се у јутарњим часовима очекују магла и слаб мраз - наводи Ђурић и додаје:

- Иако нас наредних дана очекује време у складу са календаром, иако ће бити снега, оне праве зиме нема на видику, осим на планинама које имају идиличну зимску слику са и више него довољно снега, а планински центри на већим висинама са претходнима нежним падавинама обезбедили су засигурни природни снежни покривач у наредних месец и по дана.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године од 1 до 5°Ц, оне ће у наредном периоду бити у складу са календаром. До краја јануара и током првих дана фебруара време ће у потпуности бити у складу са календаром, да би након 5. уследило отопљење.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".