Кинеске здравствене власти саопштиле су да је талас корона вирус прошао свој врхунац, са брзим падом и тешких случајева и смртних случајева у болницама, али стручњаци су и даље опрезни према званичним подацима владе.

Према кинеском Центру за контролу болести (ЦДЦ), број критично болесних пацијената у болници достигао је врхунац у првој недељи јануара, а затим нагло опао за више од 70%. Број умрлих је такође достигао највиши ниво те недеље, кажу подаци.

Професор Чи-Чун-Хуеи, директор центра за глобално здравље на Универзитету Орегон, рекао је да су локални званичници били подстакнути – казнама и наградама – да умањују бројке заражених током политике нулте ковида. Сада је та политика нестала, били су подстакнути да преувеличавају стопу инфекције и недовољно пријављују смртне случајеве.

- Већина међународних стручњака то веома добро зна – кинеска статистика је веома непоуздана - рекао је он.

Осам од 10 људи у Кини заражено је ковидом од почетка децембра, кажу званичници.

Случајеви ковида захватили су Кину последњих месеци, брзо ескалирајући након што је влада изненада прекинула своју политику нулте ковида почетком децембра 2022. Прошле недеље је високи здравствени званичник рекао да је 80% људи заражено у овом таласу, иако није било јасно одакле су те бројке.

(Гардијан)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".