Мета операције био је кључни финансијски посредник Исламске државе Билал ал-Судани, преноси АП. 

Амерички министар одбране Лојд Остин саопштио је да су САД и њихови партнери безбеднији након ове акције која, како је нагласио, одражава чврсту посвец́еност САД заштити Американаца од претње тероризма у земљи и иностранству. 

Бајден је био обавештен прошле недеље о планираној мисији која је организована после вишемесечног планирања и он је дао коначно одобрење да се операција спроведе ове недеље, на препоруку Остина и начелника здруженог Генералштаба америчке војске генерала Марка Милија, рекла су новинарима два неименована виско позиционирана званичника Бајденове администрације.

Ал-Судани, чије кретање су годинама пратили амерички обавештајни званичници, имао је кључну улогу у помагању у финансирању операција Исламске државе у Африци, као и терористичког огранка Исламске државе који делује у Авганистану, навео је Остин. 

Америчко министарство финансија прошле године је саопштило да је ал-Судани блиско сарађивао са још једним оперативцем Исламске Државе Абделом Хусеином абадигом, који је регрутовао младиће у Јужноафричкој Републици и слао их у камп за оружану обуку.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".