Често се домаћа ракија прави по укусу домаћина без прецизног мерења количине алкохола, међутим, видео снимак који је постао виралан показује на који начин се може израчунати колико је ракија "јака".

Јачина алкохолног пића се најчешће мери у процентима и представља проценат чистог етанола у 100 литара пића.

Често се ипак јачина алкохола код нас изражава у градима. Прерачунавање је крајње једноставно - 1 град = 2,46 процената.

Видео снимак који је "запалио" друштвене мреже показује како се може израчунати јачина алкохолног пића. Потребна вам је чашица ракије, шибица и штоперица. Потребно је да ватром дотакнете ракију која ће почети да гори јер је алкохол запаљив. Затим упалите штоперицу и измерите колико дуго ће горети - односно колико алкохола има.

@rakijaizrakije Da li ste čuli za ovaj eksperiment? Koliko rakija gori u čašici toliko ima gradi! Praktičan primer🚀💪... #tradicijasrbija #piće #rakija #šljiva😂😂 #jednostavan #crvenaranka #autohtono #sloboda #selo #vatra #šibica #merenje #eksperiment ♬ original sound - rakijaizrakije

Момку из снимка је чашица била запаљена нешто више од 16 минута, што представља око 16 гради, а када то претворимо у проценте, добија се приближна количина алкохола у пићу.

Напомињемо да је овај експеримент опасан и да није пожељно да ово радите у кућним условима.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".