Залеђено тело бебе пронашао је Зоран М. у четвртак док је чистио замрзивач у изнајмљеној кући где живи са четворо деце. Леш бебе је био умотан у неколико кеса и сакривен испод гомиле замрзнутог меса и поврћа. Он је раније изјавио да је првенствено мислио да се ради о векни хлеба.

- Када сам почео да одвезујем и одмотавам кесе, прво сам помислио да је реч о векни хлеба, јер је моја бивша супруга имала обичај да замрзава пециво. Међутим, када сам склонио последњу кесу, наишао сам на пешкир, а у њему је било залеђено тело бебе - испричао је он.

Лидија М, бивша Зоранова супруга и мајка њихове деце у недељу је саслушана у својству грађанина приликом чега је признала да се кришом породила у кући и да је беба рођена мртва, па ју је сакрила у замрзивач.

Фото: Н. Скендерија

 

Рекла је да није знала шта да ради с мртвом бебом, пошто нико није знао да је трудна, па је одлучила да сакрије леш.

У полицији, међутим, сумњају да је беба заправо рођена жива и да ју је мајка одмах по порођају убила, па се сад чекају резултати обдукције како би се утврдило шта се заиста десило с несрећним новорођенчетом.

Лидија М. саслушана је јуче и у Вишем јавном тужилаштву у Београду. Тужилаштво је након саслушања предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да окривљеној одреди притвор да не би утицала на сведоке, као и због узнемирења јавности.

Фото: Фејсбук

 

Виши суд у Београду одредио је до 30 дана притвора, што је потрвдила агенцијама портпарол овог суда, Татјана Матић.

Иако се чини да су разлози за чедоморство углавном психичко стање родитеља, истина је мало другачуија, а о томе смо разговарали за психијатром Јованом Стојковић.

Постоје различити разлози за чедоморство. У судској псхијијатрији на пример, а како је за Еспресо објаснила Јована Стојковић, се разликује да ли је убиство почињено у афекту, "на мах" или је чин смишљен, при бистрој свести.

- О томе да ли је у овом конкретном случају дете било живо или није, и уколико је било живо да ли је убиство учињено у афетку или је било испланирано ће одлучити надлежни органи. Али, на основу информација које сам прочитала из медија, мајка из Земуна је наводно крила трудноћу од своје породице, те то може да указује да је она од самог почетка имала у плану да се реши детета - говори докторка Јована.

Како је објаснила, може бити реч чедоморки које и пре порођаја планирају чедоморство. Друга врста чедоморки су оне мајке, према пречима саговорнице, углавном млађих година које приликом порођаја схвате да ипак то не могу да поднесу, где се у афекту изврши убиство детета. Трећа врста мотива за убиство, а који је најређи случај и углавном се дешава у руралним срединама када нека трећа особа то захтева од мајки и када се под под притиском деси убиство, и то чак није све.

Фото: Профимедиа

 

- Одређена истраживања показују да су врло чести разлози за чедоморство болест или малформација детета, затим тешка материјална ситуација, али и освета мајке оцу детета. И године могу да буду разлог чедоморство, а парадоксално има случајева да су младе мајке због неспремности се одлучиле на овај потез или пак жене познијих година које нису у стању да се брину о детету - објашњава даље саговорница.

Мотива је много, зато је важно знати да главни разлог углавном није постпорођајна депресија.

- Па чак и када се спомиње постпорођајна депресија битно је разликовати ово стање од стања постпорођајне психозе који је много тежи случај. Депресија је класична депресивност, нерасположење, губитак апетита, губитак сна па чак и претерана и упадљива брига о детету и она се најчешће примети од околине. Зато је важно да жена има подршку у тим данима када је беба мала. Постопорођајна депресија ретко може довести до чедоморства, док постпорођајна психоза може - објашњава докторка.

Фото: Профимедиа

 

У питању је скроз измењено стање - од халуцинације до суманутих идеја да је на пример дете или божији или ђавоље, а према речима саговорнице, то је озбиљно психијатријско стање које захтева одвајање мајке у психијатријску установу те је ту повећан ризик од чедоморства.

Из наведених разлога саговорница апелује да је јако важно обратити пажњу на стање мајке неколико дана после порођаја које је увек мање више измењено што због промене у хормонима, поремећаја у сну, исхрани и начину живота. Мајци треба подршка, помоћ и неко са ким увек може да разговара о својим осећањима.

- Депресију треба препознати на време и лечити, а за то огроман значај има околина мајке. Када су у питању социјалне ставке, потребне су едукације жена да чак и када се деси нежељена трудноћа постоји систем који ће преузети бригу о том детету, те да убиство није решење - наглашава докторка.

Фото: И. Маранковић

 

Поводом конкретног случаја у Земуну, саговорница за крај коментарише да се на основу иформација које је прочитала у медијима може претпоставити да је у питању мотивисани и испланирани циље јер је самим скривањем трудноће мајка показала да не жели дете, те да ће се вештачењем утврдити да ли је она раније била болесна, психотична или депресивна.

- Да је у питању озбиљан душевни поремећај, не верујем да то нико није могао да види у породици - закључила је.

Пресуда

За чедоморство предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година затвора. Већина ових жена је осуђена на условне или казну од годину до две затвора. Олакшавајућу околност по њих је управо њихово психичко стање после порођаја.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Еспресо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".