Шонган ће обухватати три ''града'': под земљом, на земљи и ''град у облацима'' а однос зелених и бетонских површина ће бити 70:30.

Око сто километара од центра Пекинга гради се Шонган - град који спаја екологију, технологију и савремени дизајн.

Циљ је да град постане симбол преласка Кине у еру високе, али и еколошки одговорне  технологије. Функционалност, врхунско пројектовање и дизајн су главне карактеристике града будућности. План је да овај пројекат покрива око две хиљаде квадратних километара и обухвата делове Пекинга, Тјанђина и Хубеја.

Фото:Јутјуб принтскрин/@Reporterfy

 

Због пренасељености и загађења у земљи, поготово у великим, пословним метрополама, Шонган ће имати структуру прикладну за становнике, која ће чинити свакодневни живот практичнијим. Рад фабрика које користе велике количине угљеника других загађивача ће бити под строгим надзором или потпуно забрањен.

Како би се умањило загађење, планирано је да 90 одсто саобраћаја буде јавни превоз, а поред тога ће бити доступни и електрична такси возила без возача, повезана са паметним камерама које анализирају и избегавају гужву у саобраћају. Планира се и изградња највеће железничке станице у Азији до сад (величине око 65 фудбалнских стадиона) а вожња возом од Пекинга до Шонгана ће трајати педесет минута.

Фото:Јутјуб принтскрин/@Reporterfy

 

Поред електричних возила, план је да се максимално користе обновнљиви извори енергије, као што су соларни панели и ветрењаче. Град ће имати велики број зеленила, башти и вертикалних фарми.

У ''подземном граду'' ће се налазити инжењерски коридори, у којима ће бити водоводни и електрични водови и простор за логистику. ''Град у облацима'' представља дигиталног двојника Шонгана који функционише коришћењем вештачке интелигенције и алгоритма који ће одржавати саобраћај, инфраструктуру и друге технолошке системе.

Очекивано је да се пројекат финализује 2035. године, у овом тренутку у њему већ живи 1,29 милиона људи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".