- Када је кренуо рат, то је била прва велика трагедија у мом животу. Тај национализам, ескалација сукоба и подела народа ко коме припада, за мене је то био тотални пораз - и мој лични и свега онога што сам научио, видео и знао. То је кренуло из Хрватске, па сам ја прешао у Сарајево, па се то десило и тамо, и цео тај рат и све то сам јако тешко поднео. Из Сарајева сам дошао у Београд, буквално без ичега. Моја породица није имала апсолутно ништа. У тај наш стан је ушао локални политичар Бранимир Главаш, али кад су такве ствари у питању, мораш гледати напред, гледање уназад те само спречава у напредовању. Никад се нисмо судили с њим, није било потребе, започео је Мили причу.

Фото:Принтскрин/Јутјуб/ Звезде Гранда

 

- Тамо је сад неки други власник, колико знам. Тај стан где смо живели био је најпре запаљен, ту су нам нестале све наше породичне успомене, зато немам фотографије из детињства, све је нестало. После смо то санирали, а онда су моји родитељи отишли за Београд, да тата посети мог стрица. Ја сам био тада у Сарајеву, а Иван у Италији. Тада ситуација у Осијеку ескалира, било је мртвих, рекли су им да више није безбедно да се тамо враћају. Они остају у Београду, са том гардеробом коју су понели за два дана, ево, цео будући живот. Тата је почео да ради, одмах је нашао посао.

Касније га је позвала Влада Зимбабвеа да води клинику у Африци. А ја сам прешао код моје сестре Милице. Имала је мали стан, спавао сам поред неке пећи. Имао сам и гитару са три жице, две године сам све хитове на њој компоновао и нисам хтео да је мењам.

Онако сам самцит у Београду, а имао сам све у животу и то сам изгубио због рата, мислио сам да од тога нема ништа горе. Све ме је то јако потресло, мада се то на мени није видело. И кад сам помислио да нема ништа горе од тога, мени су дијагностиковали малигну болест. Ја 1992. целу ту годину дана проводим у борби са болешћу, четири-пет пута сам колабирао, било је питање да ли ћу преживети иако сам цео живот био спортиста, гимнастичар. Ваљда је та промена психолошки утицала на мене. То је за нас било страшно, у тој најгорој ситуацији у којој смо се нашли, дешава се нешто још сто пута горе.

Фото: Архива Новости

 

Макар смо дотад сви били живи и здрави, а сад нема ни тога. Моји родитељи су ту одиграли велику улогу, не показујући страх, гледали су на све позитивно и на крају се тако и десило. Иначе, док сам још био на хемиотерапијама, завршавао сам и годину факултета. Са отеклим рукама и браунилама ишао сам на факултет, а када сам оздравио отишао сам за Праг да студирам, где сам дипломирао бизнис администрацију - одсек маркетинг. У Прагу сам имао толико новца да могу да преживим 25 дана. Сналазио сам се како сам знао, свашта сам радио, и добро и лоше, да бих преживео. Наставио је он, о потресним тренуцима.

Кад више нисам имао за студентски дом, који је био ужасан, упознао сам се с једним другом Грком, који је студирао медицину, он ме је примио у свој стан. Нисам имао пара ни да продужим визу, како бих завршио дипломски рад. Имао сам 12 марака у џепу и био сам мртав гладан. Постојале су две опције: да одем да једем и седнем на воз за Београд или да одем у "Атријум", најлепши хотел у Европи и да наручим себи коњак и да уживам. То сам и урадио, у Београд кад сам стигао возом, само што се нисам онесвестио од глади, цуцлао сам јакну остатак пута. Закључио је Мили.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".