Он је у интервјуу за АП позвао католичке бискупе који подржавају законе да пожеле добродошлицу ЛГБТ особама у цркву.

- Бити хомосексуалац ​​није злочин -, рекао је он и додао да у неким деловима света католички бискупи подржавају законе који криминализују хомосексуалност или дискриминишу ЛГБТQ заједницу.

Према његовим речима посебно бискупи морају да прођу кроз процес промена.

- Они треба да да буду нежни, као што је Бог за сваког од нас -, рекао је папа.

Говорећи о законима којима се криминализује ЛГБТQ популација папа је рекао да Католичка црква може и треба да ради да се томе стане на крај, као и да хомосексуалци морају бити добродошли у Католичку цркву и поштовани и да не би требало да буду маргинализовани или дискриминисани.

- Сви смо ми Божја деца и Бог нас воли такве какве јесмо и због снаге за коју се свако од нас бори за своје достојанство -, рекао је папа, који се још док је био надбискуп Буенос Ајреса залагао за давање правне заштите истополним паровима.

Додао је да мора да постоји разлика између злочина и греха у погледу хомосексуализма.

- Бити хомосексуалац ​​није злочин. Треба прво да направимо разлику између греха и злочина. Грех је и недостатак милости једних према другима -, додао је он.

Према подацима организације Хјуман дигнити траст (Тхе Хуман Дигнити Труст) око 67 земаља широм света криминализује споразумне истополне сексуалне активности, од којих 11 може или има право да изрекне смртну казну, као и да у деловима света где се закони не примењују, они доприносе "узнемиравању, стигматизацији и насиљу над ЛГБТQ особама".

Само у САД, више од 10 држава и даље има законе против содомије, упркос пресуди Врховног суда из 2003. којом су проглашени неуставним.

Заговорници права хомосексуалаца кажу да се застарели закони користе за узнемиравање хомосексуалаца и указују на нове законе, попут закона - Немој рец́и геј - на Флориди, који забрањује подучавање о сексуалној оријентацији и родном идентитету у вртиц́у до трец́ег разреда.

Уједињене нације су више пута позивале на укидање закона који директно криминализују хомосексуалност, наводец́и да крше права на приватност и слободу од дискриминације и да представљају кршење обавеза земаља према међународном праву да штите људска права свих људи, без обзира на њихову сексуалну оријентацију или родни идентитет.

Такви закони су уобичајени у Африци и на Блиском истоку и датирају из британских колонијалних времена или су инспирисани исламским правом. Неки католички бискупи су их снажно подржали као доследне ватиканском учењу које сматра да је хомосексуална активност "суштински поремећена", док су други позвали да се оне пониште као кршење основног људског достојанства.

Ватикан је 2008. одбио да потпише декларацију УН која је позивала на декриминализацију хомосексуализма, жалец́и се да је текст превазишао првобитни обим и укључивао језик о "сексуалној оријентацији" и "родном идентитету" који је сматрао проблематичним. 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".