Рођена Римљанка, од родитеља високог рода који су били побожни хришћани, одбила је да се удаје, уместо тога се уневести у Христу.

Тадашњи цар Александар беше неодлучан у вери, а његове слуге изведоше Татјану девицу у Аполонов храм да се поклони. Она се помоли Христу и одмах се догоди земљотрес, паде идол и сруши се део храма који је убио многе незнабошце.

Татјану су сурово мучили и шибали, секли јој месо и стругали је жилетом, вадили очи и бацили у тамницу. Бог је слао анђеле који су јој лечили ране, тако да се Татјана свако јутро јављала мучитељима потпуно здрава. Према предању, руке душмана који су је мучили су трпеле велику бол јер она би тврда као наковањ, али су по наредби наставили да је муче. Из посекотина није текла крв, већ је потекло млеко, а диван мирис поче да се шири просторијом.

Фото: Википедија

 

Мучитељима се у једном тренутку отворише очи и око Татјане угледаше четири анђела, па почеше да и они верују у Христа, због чега су и сами мучени и убијани.

Бачена би пред лава, међутим, животиња крене да се умиљава. Бацили су је у огањ, међутим, анђели је спасише, а слуге које су је бациле остадоше мртве. Довели су на крају њеног оца и посекли обоје мачем. Упокојила се око 225. године.

Молитва на данашњи дан

Фото: Википедија

 

Овчица Твоја Исусе, Татијана, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Заштитница студената

Руси почеше да славе Свету мученицу као заштитницу студената јер је на данашњи дан 1755. године основан Московски универзитет, првенствено као рођендан, а касније и као празник свих студената.

Фото: Википедија

 

Заштитница је образовања и ученика. Верује се да се може обратити Светој Татјани за помоћ пре полагања испита, те се верује да ће се ојачати самопоуздање и да ће донети срећу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".