Ако сте једни од оних који све чешће установљавају да више не могу да подносе изласке као пре - сада ћете знати и зашто је то тако.

Како старите, опоравак је све дужи и несноснији. Понекад траје данима. Ово су биолошке чињенице. И иако не постоји универзални лек против мамурлука, постоји здрав разум - а то је да будете благи према себи. Јер биологија неће.

С годинама имамо нижи ниво јетрених ензима алкохол-дехидрогеназе и алдехид дехидрогеназе, који су потребни да би разградили алкохол и његове остатке. Као резултат тога, ацеталдехид, један од остатака алкохола због ког се осећате грозно, остаје дуже у вашем организму, открива портал "Сциенце оф Ус".

Фото: Shutterstock

 

 

С годинама ћете се све теже опорављати од свега, кажу научници, јер наш имунолошки систем постепено слаби. Ваше тело и даље зна само да се залечи и заштити, али не више тако брзо као у младости.

Осим тога, с годинама дођу и многе обавезе, па више не можете да лежите цео дан и опорављате се као некад. Због тога осећате свој мамурлук још горе.

Фото: Профимедиа

 

 

Такође, како старимо, скупљамо и све више телесне масти. Маст не апсорбује алкохол и они који је имају више теже подносе последице пијења. Жене по правилу имају више масти од мушкараца и то је један од разлога зашто не могу да попију као они, зашто се брже опију и теже подносе мамурлук.

Ако болујете од хроничне болести, то значи да лекови које пијете могу ометати разградњу алкохола, па постоји могућност да ће он дуже остати у вашем телу.

(Србија Данас)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".