Д.И. је ухапшен дан након тешког инцидента у лову и одређено му је задржавање до 48 часова због сумње да је починио тешко дело против опште сигурности и изазивање опште опасности, након чега је у поменутом року приведен у ОЈТ Пирот на саслушање.

-ОЈТ у Пироту је 10.јануара након саслушања осумњиченог, поднело Основном суду у Пироту предлог за одређивање притвора, али притвор није одређен. О разлозима одбијања предлога детаљније податке можете затражити од суда, навела је за “Блиц” руководилац ОЈТ у Питору Марија Пешић.

У Основном суду у Пироту, “Блицу” је потврђено да осумњиченом ловцу није одређен притвор, али да му је изречена друга мера која би требало да обезбеди да не утиче на сведоке.

- Решењем Основног суда у Пироту од 10.јануара 2023. године, одбијен је предлог Основног јавног тужиоца у Пироту за одређивање притвора према осумњиченом због постојања основане сумње да је извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности из чл. 288. ст. 3. у вези чл. 278. ст. 5. у вези ст. 4. и 1. Кривичног законика. Истим решењем осумњиченом је одређена мера забрана прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима, при чему је осумњиченом забрањено прилажење сведоцима на 50 метара од њих и ближе. Осумњичени је упозорен да се према њему може одредити тежа мера ако прекрши изречену забрану прилажења, састајања и комуницирања, те је одређено да ће мера забране прилажења, састајања и комуницирања трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правноснажности пресуде, односно до упућивања осумњиченог на издржавање кривичне санкције која се састоји у лишењу слободе, с тим што је суд дужан да свака три месеца испита да ли је трајање мере оправдано. Контролу примене мере забрана прилажења, састајања и комуницирања, врши ПУ Пирот, истакла је портпарол Основног суда у Пироту Миљана Вељковић.

Фото: В. Данилов

 

На питање нашег листа, који су разлози за одбијање предлога да се осумњиченом не одреди притвор, она је навела да су “разлози за доношење наведене одлуке наведени у образложењу предметног Решења”, те да се тужилаштво није жаилло на одлуку о одбијању предлога за притвор.

- Сходно чл. 22. Закона о судијама, судија је слободан у заступању свог схватања, утврђивању чињеница и примени права, у свему о чему одлучује. Судија није дужан да икоме, па ни другим судијама и председнику суда, објашњава своја правна схватања и утврђено чињенично стање, изузев у образложењу одлуке или кад то закон посебно налаже. Одредбама чл. 6. Закона о уређењу судова прописано је да је, ради чувања ауторитета и непристрасности суда забрањено коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка. Забрањен је сваки други утицај на суд и притисак на учеснике у поступку. Против Решења Основног суда у Пироту, којим је одбијен предлог Основног јавног тужилаштва у Пироту за одређивање притвора према осумњиченом и одређена мера забрана прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима, Основно јавно тужилаштво у Пироту није изјавило жалбу, додала је Вељковић.

Рањен муницијом која није била одобрена у току тог лова

Како је “Блиц” писао, дечак је поменутог дана пошао у лов са оцем а рањен је у атару села Власи код Пирота, највероватније хицем из сачмаре којим је том приликом убијен један срндаћ, врста дивљачи на коју лов тога дана није био одобрен. Како је “Блицу” потврђено у Ловачком удружењу “Понишавље”, ловци су тога дана имали дозволу само за лов на дивље свиње, али не и на срне на које је лов забрањен још од октобра а додатни прекршај је и то што се срнећа дивљач не лови врстом муниције са више куглица која је том приликом употребљена.

Фото: Д. Дозет

 

Стање дечака стабилно али је још увек на интензивној нези

Дечак стар 13 година погођен је са пет куглица сачме и из истог метка због чега је оперисан и лечен у Пироту, Нишу и Београду а према последњем извештају, његово стање је тренутно стабилно. Прострелне ране које је задобио прво су збринуте у болници у Пироту након чега је пребачен у УКЦ где је због повреда грудног коша, од стране грудног хирурга урађена торако- дренажа, а потом су, исте вечери саниране оперативно и неурохируршке повреде главе. Због специфичности повреда и лекара одређених специјалности које УКЦ Ниш нема, а које су неопходне за даље лечење, након поновне целокупне дијагностике и конзилијарног сагледавања тимова специјалиста нишког Универзитетског клиничког центра, донета је одлука да се дечак пребаци на даље лечење у УКЦ Србије. Дечак је након лечења у Клиничком центру Србије, 17.јануара враћен у УКЦ Ниш уз напомену да је “стабилних виталних параметара, стабилног налаза на плућима као и неурохируршког налаза”, те да је “свестан комуникативан и да узима храну и воду”. Он се још увек налази на лечењу у Нишу и његово стање је тренутно стабилно.

Фото: Профимедиа

 

- Дете је и даље у интензивној нези под непрекидним надзором лекара на континуираном праћењу. Тренутно је потпуно стабилних виталних параметара, потврђено је данас у УКЦ Ниш.

Има ли још осумњичених за инцидент у лову?

Да ли се сумња да има још нечије одговорности за поменути инцидент и да ли ће још против неког бити покренут поступак, у овој фази предистражног поступка нисмо могли да добијемо одговор у ОЈТ Пирот.

-У овој фази поступка податке о другим учесницима и евентуално о другим кривичним делима, као и ближим подацима о мерама и радњама које ће тужилаштво предузети у даљем току поступка, нисмо у могућности да вам презентујемо, имајући у виду да би на тај начин угрозили, омели или отежали вођење предистражног поступка, али у сваком случају будите уверени да је ОЈТ у Пироту благовремено предузело све мере и радње из наше надлежности, као и да ће јавност свакако бити обавештена о свим релевантним чињеницама које ће бити неспорно утврђене, када се за то стекну услови, наводи руководилац ОЈТ у Пироту Марија Пешић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".