Глумац Жарко Лаушевић је приликом окршаја у подгоричком угоститељском објекту "Apple" пиштољем убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19), док је Андрији Кажићу (24) нанео тешке телесне повреде.

Лаушевић је због злочина који се догодио између 30. и 31. јула 1993. године осуђен на затворску казну у трајању од 13 година. После одлежаних четири и по, глумац је, сходно одлуком надлежних органа, ослобођен пошто му је казна смањена на четири године.

По изласку на слободу, Лаушевић је кренуо пут Америке, а на такав потез одлучио се због потенцијалне "крвне освете" и сопствене безбедности. У Србију је поново крочио тек 2013. године, а помилован је 2011.

На ТВ екранима почело је емитовање серије "Пад", рађене по књизи Жарка Лаушевића "Година прође, дан никада", а у којој главног лика тумачи Милан Марић.

Фото: Архива Новости

 

 

Редакција "Нпортал.рс" одлучила је да прелиста богату архиву "Новости" и оживи текстове старе око 30 година посвећене поменутом случају (све делове серијала - Жарко Лаушевић убиство можете да прочитате на овом линку).

Најновији део серијала посвећен је првом дану суђења, 9. новембра 1993. године, када је прочитана оптужница, а Лаушевић дао први исказ пред судијом. Глумцу су у судници подршку пружиле и колеге, а међу њима је била и Светлана Цеца Бојковић која је одговорила на прозивке чланова породица убијених момака да "бране убицу".

Преносимо у целости те редове из "Вечерњих новости" од 10. новембра 1993. године:

Фото: Архива Новости

 

 

Претресу су претходиле мучне сцене. У тренутку када су уведени оптужени, из дела сале у којој седи родбина погинулих младића провалили су револт и очајање. Присутним новинарима упућене су замерке да лажу и да од трагедије праве позориште. Узаврелу атмосферу успео је делимично да смири отац покојног Драгора, Божо Пејовић, речима да им се обраћа као родитељ којем је тешко, најтеже, али да родбина мора бити мирна...

- Ужасно се осећам, имам саосећање са породицама оштећених. Моја породица доживљава све ово трагично и у мом животу више ништа неће бити као раније - рекао је Жарко Лаушевић.

Када је председник Кривичног већа око подне саопштио да се претрес прекида и заказао наставак за данас, поновиле су се сцене са почетка.

Присутни

Почетку процеса присустовале су супруга и сестра Жарка Лаушевића, затим Светалана Бојковић, председник Удружења драмских уметника Србије, Драгица Томас, председник Удружења за Црну Гору и Јован Ћирилов, управник Југословенског драмског позоришта.

Фото: Архива Новости

 

И на њихов рачун било је добацивања ("што су дошли да бране убице") на шта је Светалана Бојковић стрпљиво одговарала да је свесна тешке трагедије и да се саосећа са болом породица.

Ч. Прелевић

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена. Овај текст, објављен је у Вечерњим новостима 10. новембра 1993. године. *

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".