Српска православна црква и верници данас славе Григорија Ниског (335 - 394), епископа Нисе и млађег брата Светог Василија Великог, те блиског пријатеља Григорија Богослова.

Био је најпре само презвитер, пошто беше жењен, а када му умре жена, блажена Теозва, изабраше га и посветише за епископа у Ниси.

Фото: Википедија

 

 

Одликовао се огромном светском ученошћу и духовним опитом. Учествовао је на Другом васељенском сабору. Мисли се да је он саставио други део Симбола вере. Велики беседник, тумач Светог писма, и богослов.

У време цара Валента збачен је с епископске столице и отеран у изгнанство. Осам година проведе овај свети отац у изгнанству трпељиво сносећи све беде и сва понижења. Најзад сконча у дубокој старости концем ИВ века преселивши се у Царство Божје и оставши кроз све векове на земљи као велико светило Цркве.

Српска православна црква слави га 10. јануара по црквеном, а 23. јануара по грегоријанском календару.

Овај светитељ је учинио много за ширење вере и развој хришћанства. Светац је преминуо у беди, али, према предању, ниједном се због тога није пожалио. Живот је посветио заштити правде и невиних, као и утемељивању православља у хришћанству. Људе је учио да пронађу снаге за опроштај онима који су им нанели неправду.

Сваки верник данас би требало да се помоли изговарајући ове речи:

Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".