На појединим весељима је обичај да двоје младих људи блиских младенцима на улазу у ресторан пописује поклоне и коверте.

Принцип је следећи - у блокчић односно свеску се у једној колони пописују званице односно име и презиме, а у другој колони бележи се шта је гост донео младенцима. Уколико је то коверта гост мора да каже износ који је у коверти.

- На јесен сам имао свадбу код најбољег пријатеља у Шумадији. Знао сам да ће младенци испоштовати све обичаје на весељу и баш сам једва чекао да видим све то јер сам ја из Београда и знао сам да се све то доста разликује. Међутим, једна ствар ме непријатно изненадила на њиховој свадби - прича студент С.Н. и додаје:

Фото: Профимедиа

 

- Све је било савршено организовано. Окупљање код младожење, одлазак по младу, црквено венчање, долазак младе у нову младожењину кућу, бацање сита, даривање... Ту је био низ неких занимљивих обичаја који се практикују од давнина. Шок је уследио када смо дошли у ресторан.

Он наводи да су на самом улазу у свечану салу седеле две девојке, односно сестра од тетке младожење и младина рођена сестра.

- Оне су поздрављале госте и замолиле сваког да каже шта је донео на поклон. Пита те за име и презиме и без блама и шта сам донео младенцима на шта сам збуњено и одсечно одговорио да сам донео новац. Уследило је још шокантније питање: "Колико?". Прво од шока нисам могао да отворим уста, а онда сам упитао зашто је то битно. Рекле су ми да оне пописују поклоне и да ће младенци тако тачно знати коме шта да однесу као поклон и колико новца.

Фото: Профимедиа

 

- То је по мени било веома глупо, али с обзиром на то да се направио ред гостију иза мене који су чекали да се "упишем" рекао сам да сам ставио сто евра и прошао даље.

Додаје и да му је овај "обичај" све време током весеља био у глави па се код званица распитивао мало о томе.

- Сви су то прихватили нормално јер је у њиховој средини то тако и то се поштује. Једино је изгледа мени било чудно и шокантно, а богами и разбеснело ме - јада се студент.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".