Због повећања водостаја река проглашена је ванредна ситуација у Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Брусу, Тутину, Куршумлији и Прокупљу.

Због великих падавина протеклих дана у суседним земљама, али и на територији АП Војводине, дошло је до повећања водостаја на рекама Сава, Нера, Тамиш, Моравица, Брзава и на Марковачком потоку код Вршца.

Ниво река у Новом Пазару и Сјеници данас је значајно опао, док се река Ибар излила на територији општине Рашка.

Овогодишње поплаве на територији Новог Пазара однеле су и два живота. До сада је евакуисано неколико стотина људи из угрожених подручја.

 

 

Серија веома снажних циклона са Јадрана донела је Црној Гори и Босни и Херцеговини екстремно обилне падавине, поплаве и бујице, а обилне падавине захватиле су и Србију. Највеће количине падавина пале су на западу и југозападу и у Метохији.

Ови делови Србије погођени су поплавама и бујицама, а опасност од раста водостаја, услед обилних падавина, сели се у источне, североисточне и централне делове земље.

Драматична ситуација због поплава у земљи и региону многе је подсетила на 2014. годину, те се наметнуло питање да ли ће такав сценарио поновити ове зиме.

Каква је прогноза за наредни период и да ли ће падивине престати, разговарали смо са метеорологом Ђорђем Ђурићем.

- У току дана се очекује снег повремено који ће престати до вечерас. Сутра се снег очекује на северу и западу Србије, док ће на југу и истоку падати киша. На северозападу температура ће бити око један степен, а на југоистоку десет степени, рекао је метеоролог Ђурић за Еспресо.

Фото: Инстаграм/принтскрин/192_рс

 

 

Навео и када се може очекивати стабилизација времена у Србији.

- У недељу ће бити суво и углавном без падавина. У понедељак ново наоблачење са кишом, док се на планинама очекује снег. У недељу ујутру снег је могућ и у нижим пределима на западу Србије. Дуваће јак југоисточни ветар, а температура ће бити око десет степени. У уторак се очекује киша, суснежица и снег. Од среде стабилизација времена. Преовладаваће суво, тмурно и прохладно време, истакао је наш саговорник.

 

Упозорење на снежне падавине за брдско-планинске пределе

Како су навели из Републичког хидрометеоролошког завода, данас, за викенд и почетком наредне седмице у брдско-планинским пределима падаће снег уз формирање/повећање висине снежног покривача за 15 до 40 цм, нарочито на планинама.

Хидрометеоролошка ситуација у Србији

Како се наводи на сајту РХМЗ-а, водостај Дунава, Тисе, Саве и Мораве су у порасту, док је забележен мањи пораст реке Драве. Водостај Дрине је у стагнацији.

- На Лиму код х.с. Пријепоље водостај је у опадању и наредних 12 сати ће се налазити изнад границе ванредне одбране од поплава. На Сави код х.с. Шабац водостај ће 22. јануара достићи и превазићи границу ванредне одбране од поплава. На Ибру код х.с. Рашка водостај је у стагнацији са тенденцијом мањег опадања и наредних 12 сати ће се налазити изнад границе ванредне одбране од поплава. На Топлици код Дољевца и Јужној Морави код Мојсиња током 20/21. јануара водостаји ће се приближити границама редовне одбране од поплава. На Нери код х.с. Кусић водостај ће током 20./21. јануара достићи границу редовне одбране од поплава, наводи се на сајту РХМЗ-а.

(Еспресо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".