Председник Србије, Александар Вучић средином децембра навео је да је у једној “сиромашној општини на југоистоку земље” пронађено велико налазиште злата, и од тада се јавност не смирује у жељи да сазна где су та налазишта. 

Компанија "Дундее Прециоус Металс Инц." (ДПМ) званично је саопштила пре неколико дана да су надомак њеног пројекта “Тимок Голд” на локалитету Чока Ракита (Хомоље, општина Жагубица) пронађени злато и бакар, “међу другим узорцима високог квалитета”.

Чока Ракита налази се три километра југоисточно од пројекта “Тимок Голд”, а са 517 метара дубине нађено је 63,46 грама по тону злата (Ау) и 0.11% бакра, каже се у саопштењу.

- Прелиминарни металуршки тестови указују да је издвајање злата веће од 93%. Додатни тестови заказани су за 2023. годину”, навели су аналитичари из групе Стифел. Бушење је, додаје се, обављено у четвртом кварталу 2022.

У исто време, и аналитичари компаније "Цанаццорд Генуитy" казали су да “ствари постају јако слатке у Чока Ракити”.

- Инвеститори ће се можда сетити да ДПМ није успевао да их убеди у економску исплативост пројекта на Тимоку, али верујемо да ће ово повећати њихове шансе -.

Председник Вучић је објавио да су у Србији откривена и налазишта злата и калцијум-карбоната. Почетком јануара је додао да је налазиште у једном од најсиромашнијих делова Србије.

- За једно се зна да је у Гаџином Хану, а чекам дозволу да кажем где је тачно и ово друго”, рекао је Вучић, али и додао да ће општина “дословно процветати, те да је у њој пронађено “много више злата него што имамо у руднику Чукару Пеки -.

- Да сам бирао бољу општину, не бих је нашао. У питању је југоисток Србије. Та општина ће процветати -, закључио је председник Србије.

(Недељник)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".