Сликар, песник, издавач и књижевник Миро Главуртић преминуо је у Побрђу код Котора.

Главуртић је рођен 5. септембра 1932. године у Побрђу код Котора у православно-католичкој породици, од мајке из Паштровића и оца Вицка жандармеријског официра Краљевине Југославије, поборника и заштитника монархизма.

Сликарство је самостално изучавао, а првенствено се бавио цртежом и графиком.

Уз Леонида Шејку био је оснивач, главни теоретичар и кум изузетно важне Уметничке групе „Медиала“, чији је, по Главуртићу, естетски став био заснован на дистанци од нихилистичке уметности и тежњи ка традицији, ка интегралном човеку и новој ренесанси којом би се објединиле супротности.

Први пут се ликовно представио на првој изложби „Медиале“ – Медијална истраживања, приређеној 1958, да би потом био учесник свих изложби ове уметничке групе.

Био је учесник и изложбе Југословенско сликарство ВИ деценије приређене у Београду.

Самостално је излагао од 1964. Приредио је петнаест изложби, представљајући се делима у Београду, Ваљеву, Загребу, Котору, Подгорици, Новом Саду, Минхену, Стромбергу, Женеви и изложбом у авиону ДЦ-10 на лету Београд - Њујорк.

Радови му се чувају у београдском Народном музеју, у Легату Јакова Смодлаке, Музеју савремене умјетности, Историјском музеју у Београду, Модерној галерији у Ваљеву и многим приватним збиркама у земљи и иностранству.

Објавио је и више књига: Глад, у издању Матице српске, Звекир, у издању Просвете, Ромски цар, у издању Откровења, затим роман Псине, као и више студија демонологије Сатана и Пакао, а покренуо је више часописа, пренеле су подгоричке Вијести.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".