Радуновић је рекао да му је неизмерно жао што нас је напустио глумац Давор Јањић, који није стигао да види овај филм у коме игра важну улогу, али и да је веома задовољан својим првим дугометражним играним остварењем, које је реализовано онако како је желео, и да је сигуран да сви у екипи имају идентична очекивања од "Олује".

Све најгоре о филму у хрватским медијима

- Филм је веома чврсто постављен са сваке стране. Када смо летос пустили трејлер било је барем пет дана непрекидног препуцавања путем медија на ову тему. Све могу да очекујем, спреман сам на то, али мени је само жао што људи крећу да тако јавно коментаришу филм који још увек нису ни гледали. Изашло је толико тога у хрватским новинама, готово све најгоре, а да нико није одгледао ниједну сцену филма. То једноставно не разумем - рекао је редитељ.

Радуновић истиче да би волео да публика прво погледа филм, а онда је он отворен за било коју критику, анализу, тумачење, а можда су у питању и предрасуде људи из региона.

Фото: Танјуг

- Управо то и јесте проблем, јер ако нешто људи гледају у старту са предрасудама, онда ништа и не може да им се свиди. Стварно смо се трудили да направимо анти-ратни филм. Ако је некоме до рата после оваквог филма, када га одгледа, онда стварно немам речи. Таквој особи једноставно не знам шта бих рекао.

Први домаћи филм о прогону Срба из Хрватске

Ратна драма настала је према идеји "Омега" продукције из Београда, која је пројекат реализовала и сарадњи са компанијом Телеком Србија.

У фиму "Олуја" играју Јово Максић, Златан Видовић, Марко Баћовић, Новак Билбија, Љубиша Милишић, Давор Јањић, Марија Микић, Јелена Човић, Милица Станковић, Иван Вујић, Јаков Јевтовић и многи други.

Фото: Фејсбук/принтскрин/Davor Janjić

 

Ово је први домаћи филм који говори о прогону Срба из Хрватске 1995. године, потресна прича о егзодусу 250.000 Срба са својих вековних огњишта.

Већина аутора за свој први играни филм бира неке лаганије теме, док је Радуновић ипак ишао другим путем, те као сценариста и редитељ потписује једну велику, снажну, ангажовану и трагичну причу.

- Овако то посматрам - на великим темама се снимају велики филмови. Искрено, нисам "Олују" ни посматрао као дебитантски пројекат, јер се од своје осамнаесте године бавим филмом и телевизијом на многим позицијама, од клапера до помоћника режије. Све важно на филму сам радио. Зато нисам ни имао осећај да ми је први филм, јер сам реализовао више од 50 филмова и ТВ серија на разним позицијама - открио је редитељ.

Страшне судбине избеглица

По трејлеру филма, који је објављен прошле године, утисак је био да ће ова потресна прича бити нешто посебно у домаћој кинематографији. У скоро два минута трејлера аутентично се описују ситуације са којима се суочавао српски народ од 4. до 8. августа 1995. године у Републици Српској Крајини, тако да се очекује велика гледаност али и многе полемике.  

- Није ми било тешко да будем и писац и редитељ, осим што је само истраживање потрајало, као и сваки пут када се ради филм према истинитом догађају. Слушали смо људе који су причали муку кроз коју су прошли, и то човеку не пада лако. Никако вам не може бити свеједно када чујете све те судбине - искрен је Радуновић.

Поред филма, гледаоце очекује и ТВ серија која ће имати 12 једночасовних епизода. На исти начин ће бити рађен и његов наредни пројекат - филм и серија о Џеју Рамадановском (1964-2020), који нас је напустио од последица корона вируса. Снимање би по плану требало да крене у фебруару, а уз Радуновића, као редитељ је ангажован и Немања Ћеранић.

Потребно је да опростимо, а не да заборавимо

Нажалост, недавно је преминуо и глумац Давор Јањић, који игра важну улогу у “Олуји”, и то је био његов повратак у српски филм након дуже паузе.

- Велика трагедија. Када су ми јавили, нисам могао да верујем. Заиста страшно. Веома сам тужан. Жао ми је што није видео филм. Стално ми је говорио како ће ово сигурно да буде велики филм, када смо га завршили - наглашава Радуновић.

Он је открио да је прва верзија филма трајала чак пет сати, док је у финалној варијанти сведен на два и по сата. По његовим речима, у филму су имали портрете четири породице од којих свака заслужује да добије посебан филм.

- Потребно је да опростимо, а не да заборавимо. Мислим да ми стално радимо обрнуто - заборављамо, али не опраштамо - сматра редитељ.

"Крварили смо за овај филм"

Главни глумац у филму Јово Максић оценио је да је заиста велика одговорност играти у овом филму, посебно према тим људима.

- Ово је зло време, рат је једно велико зло и обичан човек ту највише страда. У свету су стално ратови. Овај филм је на неки начин опело тим обичним људима, том народу - изјавио је Максић, који је одрастао управо у Книну где је живео све до прогона Срба из Хрватске.

Аутентичност прича главних јунака и голготу кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избегличким колонама спашавајући своје животе, приказали су и сви остали глумци.

Максић је нагласио да филм доживљава лично и субјективно и да не жели да се никада понови оваква страхота, као и да се поистоветио са ликом који игра, иако он нема везе са његовом личном судбином.         

- Бавим се оним што волим, снимам доста, волим глуму. Наша екипа је била таква да смо се сви сродили, здружили се, зближили, трајало нам је годину и по дана снимање. Била је то права олуја, крварили смо за овај филм, посветили се. Резултат ћете видети не само на филму, већ и у серији. Дивим се редитељу како је успео да створи и филм и серију, данас је то за мене готово немогућа мисија - закључио је глумац.

(24седам)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".