Активностима је координисао бугарски јавни тужилац и специјално одељење за борбу против организованог криминала, државна и гранична полиција.

Бугарски истражитељи су, такође, координисали са српским и турским властима, али и са још неким партнерским агенцијама, саопштио је Европол.

Осим што је подигнута оптужница против 92 особе, проверене су 624 локације, 4.202 возила, и 7.019 особа.

Заједничке акције су се одиграле широм Бугарске и фокусирале су се на бројне мреже кријумчара из Турске, које иду преко Бугарске, Србије, ка западној Европи, додаје Европол.

- Главни организатори мреже активни дуж ове руте имају базе у Бугарској, Србији и Турској. Створили су своје државне мреже и чланове групе који су задужени за транспорт и смештај људи које кријумчаре. За кријумчарење се користе комбији, кампери и аутобуси, а цена за кријумчарење веће групе варира између 2.000 и 3.000 евра по особи. Уколико се мигранти кријумчаре у мањим групама од по пет, шест људи, може се десити да плаћају и до 10.000 евра. Плаћања се врше када главни организатор из Турске потврди да су мигранти стигли на бугарско-српску границу - наводи се у саопштењу Европола.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".