Од када је усвојен акцизни календар крајем 2020. године, цигарете поскупљу два пута годишње, у просеку за по 10 динара. Једно поскупљење је почетком године, док је друго у јулу. Подизање цена паклица трајаће све до 2025. године.

Уз њега се на цену цигарета зарачунава и пропоционалан акциза од 33 одсто,која би требало да остане и наредних година непромењен. На све то се додаје и ПДВ, па због увећаних државних намета, произвођаћи ће повећати цену за 10 динара због чега ће најефтиније задовољство пушаче коштати 310 динара а они који воле квалитетнији дуван, мораће из џепа да издвоје око 600 динара.

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава би требало да приходује најмање 90 евра на 1000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Обавезан самогасиви папир

Од 1. јануара ове године све цигарете које се производе или увозе у Србију морају да буду произведене са самогасивим папиром, што је утврђено новим Правилинком о утврђивању листе стандара из области опште безбедности производа.

Правилник о утврђивању листе српских стандарда из области опште безбедности производа иновиран је 2021. године, док одредбе везано за самогасиви папир почињу да се примењују 1. јануара 2023.године.

Правилник први пут обухвата стандарде који се односе на папир за цигарете. Измена захтева за произвођаче и увознике дуванских производа потврђује примену референтне листе хармонизованих европских стандарда из области опште безбедности производа садржане у овом Правилнику, као и примену референтне листе одговарајућих хармонизованих стандарда Европске комисије објављене у службеном листу Европске уније 2020. године, додаје се.

(Информер)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".