Након нестанка Ане Волш, због чијег нестанка је ухапшен и њен муж Брајан Волш, старатељство над њено троје деце, старости, две, четири и шест година, припало је Одељењу за децу и породицу из Масачусетса у САД.

- Одељење је преузело старатељство над децом Ане и Брајана Волша. Због државних и савезних захтева о приватности, тренутно нисмо у могућности да дамо више детаља о конкретном случају, наводе у писаном одговору.

Добра страна у читавој трагедији јесте та што су малишани, према наводима, смештени заједно. Из Центра за социјални рад објаснили су да када они преузму децу, Одељење прво покушава да пронађе рођака или одраслу особу од поверења која је већ позната детету и која би могла као хранитељ да преузме бригу о деци, преносе медији у Србији.

- Када је дете удаљено из куће, Одељење мора одмах да поднесе писмену изјаву суду за малолетнике наводећи разлог за удаљавање из дома (или следећег радног дана ако се удаљење дешава ван радног времена).

Суд може издати Одељењу хитан налог за старатељство и заказати рочиште у трајању од 72 сата, где ће суд одредити да ли привремено старатељство треба да остане у надлежности Одељења. Суд на крају одлучује о старатељству над децом - наводе даље у писаном одговору.

Фото: Принтскрин друштвене мреже

 

Они су даље навели и по којим законима и принципима иначе делају у ситуацијама када деца потпадну под њихову надлежност.

- Свеобухватни циљ Одељења јесте да обезбеди деци да буду безбедна, брижна, стабилне, доживотне породице у којима сазревају. Док је безбедност највећа брига, Одељење прво користи сараднички приступ заснован на снази, фокусиран на заједницу и јачање породице детета.

- Ако није могуће издржавати дете у свом дому и дете живи са само једним родитељем, Одељење прво истражује доступност и спремност да се о детету брине не-родитељ, кажу из Одељења за децу и породицу у Масачусетсу.

Наводе да ће приликом усвајања деце Одељење бити усредсређено на породицу која је спремна да учествује у обуци и процени за смештај деце. До тога долази тек када се идентификује потенцијално сродство.

Како истичу из Центра за социјални рад, родбинска брига је неговање и заштита деце у породичном окружењу од стране сродника или одраслих особа којима деца верују. Родбинске породице су особе у крвном сродству (ујак/стриц, баба/деда, тетка..) или друга одрасла особа којој дете верује или преписује улогу породице (наставник, пријатељ родитеља…)

Уколико отац Брајан остане иза решетака, брига о деци би најпре могла да буде поверена његовој мајци Дијани, односно баки по оцу с обзиром да не постоје језичке и културне баријере као у случају баке по мајци Миланке која живи у Београду. Следеће у реду могле би бити Анине другарице које су већ изразиле жељу да преузму биргу о дечацима уколико се испуне горенаведени услови.

Фото: Фејсбук/притскрин/Ana Walshe

 

Пре нестанка малишана Ана се жалила ближњима да жели да више времена проводи са њима. Анина мајка Миланка је навела је да је Ана желела да и деца дођу код ње у Вашионгтон, али Брајан пошто је још увек био у том судском процесу и пошто носи наногицу није дозволио да деца иду.

О размирицама око деце говорила је и најбоља пријатељица нестале Ане која је навела да је око Божића било поприлично напето, те и да је Ана била фрустрирана јер није могла да због посла проводи више времена са децом.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".