Филип Марлин је некада играо за Манчестер јунајтед, Норич и Кардиф, и важио за фудбалера коме су предвиђали лепу будућност, али је једног дана само "преломио" и променио живот из корена. Постао је римокатолички свештеник у родној Северној Ирској, пошто су му како је рекао досадили новац и жене.

Прошао је Јунајтедову академију, затим и стигао до првог тима великана са "Олд Трафорда", али је одиграо само једну утакмицу у Премијер лиги. Уследио је трансфер у Норич, који је 1999. године био вредан пола милиона фунти. И то се показало као прави потез. "Канаринци" су се вратили у Премијер лигу, а Марлин је уписао чак 161 наступ. Постао је и љубимац навијача.

Затим је прешао у Кардиф 2005. године и тада је уследио и пад у каријери. Борио се за место у тиму, па је једно време носио и дрес Лејтон Оријента и Кингс Лин Тауна. У пензију је отишао 2008. године, а за национални тим играо је 27 пута.

Када је имао 31 годину, основао је братство пошто је тврдио да је био заведен новцем и женама. Када је био на врхунцу каријере, зарађивао је 600 хиљада фунти годишње.

У изјави за сајт Норича, својевремено је објаснио шта му се дешавало, односно када је почео да размишља о промени начина живота.  

- Тешко ми је да одредим посебан тренутак. Рекао бих да је почело у последњој сезони у Норичу и тада сам већ помишљао како сам незадовољан начином живота. Имао сам диван живот као фудбалер. Био сам привилегован, али сам био окружен стварима којима и нисам био задовољан. Био сам помало и шокиран - зашто нисам био срећан, а имао сам све што млади човек може са пожели.

Поново сам почео да испитујем своју веру, ону коју сам имао када сам био млађи. Одлучио сам да се вратим кући и током те године се све окренуло у потпуности. Волонтирао сам у свратишту за бескућнике неко време, почео да идем на мисе и да се молим свакодневно. То ме је у потпуности испуњавало. Фудбал је имао успоне и падове, а у овом случају сам имао неку стабилност - рекао је Марлин који је прво желео да постане секуларни свештеник па је на у Белфасту студирао филозофију.

Током студија је осетио да га религија још више привлачи, па је постао свештеник Доминиканског реда 2017.

- Осетио сам јаку потребу да променим начин живота, трајало је неколико месеци, а онда сам смогао храбрости да још истражујем. Одлучио сам и сада је већ осам година иза мене - додатно је објаснио сада 45-годишњи свештеник.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".