Начин на који започињемо дан је важан, зато је битно да усвојимо неке ритуале који ће побољшати комплетно стање организма. Истина је да то што ћете ујутру да попијете чашу млаке воде неће смањити број који ће вага да покаже када станете на њу, али овај ритуал убрзава метаболизам.

– Конзумирање топле воде додатно чисти пробавни систем и спречава надутост, те помаже излучивању вишка течности у телу – тврде нутриционисти.

Ако имате инфекцију грла и синуса, практикујте да попијете ујутру чашу млаке воде.

Фото: Профимедиа

 

– Ако имате запушен нос помаже у чишћењу и отварању дисајних путева јер топлота ће брже прочистити слуз. Температура течности коју пијемо може да утиче и на симптоме прехладе – каже докторка Несочи Океке-Игбокве.

Да чаша млаке воде на празан стомак утиче на здравље зуба, мање је познато, али стручњаци указују да је то одличан ритуал.

– Неке беле пломбе због хладне воде могу да се стисну и на тај начин одвоје од зуба – каже докторка и упозорава да водите рачуна да вода не буде преврућа. Препорука је да буде собне температуре.

Топла вода стимулише проток крви према цревима и побољшава рад пробаве.

Она додаје како за разлику од хладне, топла вода брже хидрира. У комбинацији с храном брже отапа масти које су због тога лакше пробављиве.

Фото: Профимедиа

 

Топла вода постиче проток крви према ткивима и омогућује опуштање мишића, што утиче на смањење болова.

– То помаже код свих врста болова, од менструалних грчева до болова у зглобовима. Додатно, ако попијете топлу воду пре одласка у кревет, брже ћете заспати и дуже ћете бити сити, па се нећете ноћу будити због хране. А и када се пробудите, бићете свежи – каже Океке Игбокве, преноси "Информер".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".