Непријатан мирис најчешће није нешто што се не може решити.

1. Ако сте дехидрирали

Врло једноставно - ако пијете довољно воде, урин вам је бледо жуте боје и мирише обично, а када вам недостаје воде, урин је таман и непријатног мириса - због превисоке концентрације урее, јер није разређена водом.

2. Ако сте појели нешто од овога

Јесте ли икада приметили да вам је урин после конзумирања шпаргле посебно јаког мириса? Или вам је тек сада јасно зашто. Наиме - шпаргла, бели лук, исхрана богата протеинима и каријем - после ових намирница очекујте другачији мирис урина.

3. Ако сте попили превише кафе

Кафа садржи једну посебну компоненту добијену од пржења зрна, која у малој количини остаје у нашем организму, али ако сте попили превише кафе, а премало воде, она ће остати у пробавном тракту у знатно већој концентрацији. И зато ће вам урин имати јак непријатан мирис.

Фото: Профимедиа

 

4. Ако имате упалу

Слаткасти мирис амонијака попраћен честом потребом за пражњењем тамнијег урина јасан је знак да треба да посетите лекара јер имате упалу уринарног тракта.

5. Ако сте почели да пијете лекове

Антибиотици са којима се у организму повећава концентрација гљивица могу довести до нешто смрдљивијег мириса урина. Али, он углавном пролази након што сте попили свој лек, док код жена зна изазвати и гљивичне инфекције у вагиналном подручју. Посебан мирис дају и мултивитамини, а ако су пуни витамина Б, тада ће и боја вашег урина вероватно бити мало јача - неонска.

6. Имате полну болест

Ако слутите да бисте могли размислити и о полној болести - урин који смрди на амонијак могао би да буде знак Trichomonas vaginalis, хламидије и гонореје.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".