Избор имена представља забаван део припреме пре доласка бебе на свет, а многи родитељи имају и одговорност према овом задатку знајући да ће име пратити дете кроз живот и у исто време издвајати га од других.

Трендови се стално мењају, а данас су најпопуларнија кратка и необична имена за девојчице која имају што необичнија значења.

Фото: Профимедиа

 

 

Поред појединих родитеља која радије бирају класична и старинска имена, која остају за сва времена, у Србији све чешће деца добијају имена блискоисточног порекла.

У наставку вам откривамо три најпопуларнија имена која се најчешће дају женској деци у Србији, као и њихова прелепа значења:

Сара

Име је изведено од речи сараи а значи кнегиња, владарица, жена високог ранга. На арапском име Сара значи “она која доноси срећу гледаоцима, весела и радосна". Оно је у разним варијантама веома популарно како код хришћана тако и код муслимана. У БиХ, Хрватској и Србији име Сара је у последњих неколико година било међу 10 најпопуларнијих имена које је давано девојчицама.

Многи су имали баке Саре и по њима дају име својим ћеркама, можда и не знајући колико је древно име и како има дивно значење.

Ема

Ема је скраћена варијанта више имена, па самим тим има и више значења. У Србији је то скраћена варијанта од Емилија, а код муслимана од Емина, Емира. Изведено је од немачке речи ермен - што значи цео и универзалан. Ово име је заиста прелепо за дете.

Фото: Профимедиа

 

 

Хана

Име Хана је арапског порекла и има значење разумевање, искусна паметна жена. Постоји и прича да је име настало од имена биљке кане (ханнан) што значи "милост". Ово име се у разним облицима може наћи у многим језицима, а најзустепљеније форме у Европи су Хана, Ханна, Ханнах. Име Ханна (Ханнах) је у првој половини 20. века је било умерено популарно име у Чешкој и земљама северне и централне Европе, а посебни у Немачкој.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".