Ако вам крвни притисак редовно прелази 140/100, потребно је хитно да посетите лекара. Хипертензија је озбиљан фактор ризика који у великој мери повећава ризик од можданог удара и срчаних обољења. Веома је важно консултовати лекара и поштовати све његове рецепте, ако је потребно, узимати лекове. И, наравно, веома важан фактор у нормалном нивоу притиска је здрава исхрана.

Печени кромпир

Кромпир је богат магнезијумом и калијумом, два микронутријента која су важан део терапије хипертензије. Исхрана богата калијумом помаже телу да ефикасније избаци вишак натријума, који подиже крвни притисак, док магнезијум подстиче здрав проток крви.

Млеко и млечни производи

Фото: Профимедиа

 

 

Чаша млека помаже у смањењу крвног притиска за 3-10% због калцијума и витамина Д, којих има у изобиљу у млечним производима. Редовна конзумација млека и млечних производа може смањити ризик од срчаних обољења за 15%. Поред тога, стална конзумација млека помаже у повећању садржаја калцијума, а студије потврђују да недостатак овог елемента у траговима повећава ризик од развоја хипертензије.

Јаја

Дуги низ година се веровало да честа конзумација јаја може бити опасна за срце – наводно због холестерола. Али недавна истраживања су оповргла ову заблуду и показала да беланце помаже у снижавању крвног притиска. У ствари, беланце делује на исти начин као и каптоприл, најчешћи лек за висок крвни притисак.

Фото: Профимедиа

 

 

Броколи

Ово здраво поврће садржи доста магнезијума, калцијума и калијума – минерала који снижавају крвни притисак. Штавише, студије су потврдиле да исхрана богата броколијем значајно смањује ризик од можданог удара, кардиоваскуларних болести и хипертензије. У клицама броколија има много једињења која помажу у смањењу оштећења артерија и на тај начин смањују хипертензију.

Сок од цвекле

Чаша сока од цвекле дневно може помоћи у снижавању крвног притиска за 10 подеока, према студији из 2013. објављеној у Хипертенсион, часопису Америчког удружења за срце. Овај ефекат се постиже преко нитрата, који се претвара у азот оксид, гас који шири крвне судове и помаже проток крви.

(Магазин Новости)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".