Глумац се једном приликом присетио своје прве професионалне улоге у позоришту, када је упознао легендарну Радмилу Савићевић, која је том приликом Војина позвала у свој стан, нахранила га гибаницом и дала му је нешто новца да преживи тешка времена.

Чувена Радмила Савићевић рођена је 8. фебруара 1926. године у Крушевцу. Била је српска и југословенска позоришна, филмска и телевизијска глумица. Уживала је велику популарност и наклоност публике и сматрана је једним од симбола југословенског глумишта и српског народа.

Фото: Д. Миловановић

 

 

- Одрасла сам поред цркве Лазарице у Крушевцу, као и моје дете. Играле смо се у порти. Мој покојни отац је имао обичај да се тамо заприча са пријатељима, па чак на клупи да преноћи. Отац је имао авантуристички дух, основао је Удружење књижевника у Крушевцу - рекла је једном приликом Живковићева.

Војин Ћетковић се у Крушевцу годинама аматерски бавио глумом. Његов неизмерни таленат уочио је његов брат, Милован, који је позоришни редитељ.

- Ја не бих био глумац да није било мог брата који је тада живео и радио у Крушевцу. Ја сам био аматер пуних десет година. То су моји најлепши дани проведених у позоришту "Театру За“. Када човек постане професионалац све то буде другачије - рекао је раније Војин Ћетковић.

Глумац се једном приликом присетио своје прве професионалне улоге у позоришту, када је упознао легендарну Радмилу Савићевић, која је том приликом Војина позвала у свој стан, нахранила га гибаницом и дала му је нешто новца да преживи тешка времена, пренела је Инстаграм страница "Београдски месец".

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

- Раду сам први пут срео на потписивању свог првог уговора у каријери, за представу "Лизистрата“ у продукцији Сава центра. Имао сам двадесет једну годину, још сам студирао и био јако срећан што сам добио улогу. Међутим, кад сам видео уговор, почео сам да се двоумим да ли да то уопште прихватим јер је хонорар био срамно смешан. Педесет марака за припреме, премијеру и представу. Нисам могао да верујем. Рада је седела у тој канцеларији и чула када сам секретарици, која је бележила моје податке, рекао да сам из Крушевца.

Онда је пришла и питала ме: "Одакле рече да си ти, мали?“ "Из Крушевца.“ "Из које улице?“ Ја кажем из које. "Па шта се мислиш, што не потписујеш?“ "Па овај новац...“, рекох, "ово је катастрофално. Стварно је мало.“ "Аха. А која ти је то улога по реду?“ "Прва.“

Погледала ме је тако да више нисам имао храбрости реч да кажем. "Потписуј то одмах! И чекај ме овде, немој да си мрднуо.“ Ја потпишем и после неколико минута, она се враћа: "’Ајде са мном.“ "Где ћемо?“ "Не питај ништа, идеш са мном.“ Позвала је такси и отишли смо у њен стан. "Пери руке и седај за сто.“ И износи врелу гибаницу, сарме и још гомилу хране. "Једи!“ "Радо, па нисам гладан.“ "Једи. Види какав си мршав, једи!“

Морао сам да једем малтене до изнемоглости. "Добро, а сад се јави мајци.“ И води ме до телефона. "Нема потребе, јуче смо се чули. Имам телефон у стану у коме живим.“ "Јави се мајци кад ти кажем. Сад се јави мајци!“ И ја, шта ћу, окренем мајку: "Ево да ти се јавим, овде сам код Раде Савићевић. Рекла ми је да те позовем. Добро сам, потписао сам уговор, нахранила ме је, све је у реду.“ "Ајде што ме је нахранила, ’ајде што сам морао да се јавим мајци, него ми је дала и неки новац јер су то била она тешка времена кад се једва састављао крај с крајем.

"Је л’ имаш шта да једеш и је л’ имаш пара?“ "Имам. Свега имам.“ "Немој да лажеш, је л’ гладујеш?!“ "Не гладујем, не брините.“ И тек кад сам пристао да узмем тај новац, послала ме је кући. Предивна, предивна жена - закључио је Ћетковић.

 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/moler2008

 

 

Пажњу на себе Радмила Савићевић скренула је 1968. у филму "Вишња на Ташмајдану", где је играла разредног старешину. Популарност стиче као Виолета у "Камионџијама", девојка заљубљена у Пају Чутуру (Павле Вуисић), и као бака Вука у "Позоришту у кући". Године 1976. снима ТВ серију "Бабино унуче", да би потом играла у серији "Врућ ветар".

Крајем осамдесетих тумачи лик секретарице Жарке у "Бољем животу", а године 1993. њена каријера долази до врхунца улогом Риске Голубовић у серији "Срећни људи". Њена последња улога била је Достана у "Породичном благу".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".