Морбиле су потврђене код четворо деце и једне одрасле особе у Смедереву, а за још шест особа из истог града чекају се лабораторијски налази. Троје деце је хоспитализовано и њихово стање је стабилно.Једно дете, узраста одојчета, има умерено тешку клиничку слику болести, а остала два детета у узрасту до две године. Реч је о деци која још нису вакцинисана.

Са обухватом ММР вакцином који је у прошлој години једва прешао 70 одсто, уопште није било питање да ли ће, него када ће избити епидемија морбила.

Епидемиолошка служба Завода за јавно здравље Пожаревац спроводи истраживање случајева морбила који су у узорцима из Смедерева потврђени у референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак". Противепидемијске мере предузимају се на целој територији земље.

- У Србији се спроводи пооштрен епидемиолошки надзор над морбилама. То значи да ће се хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке евидентирати невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца према узрасту и спровести њихова вакциниција ММР вакцином. На територији где су потврђени случајеви морбила, потребно је вакцинисати све невакцинисане и непотпуно вакцинисане особе старе од 12 месеци до 18 година. Потребно је вакцинисати и осетљиве контакте оболелих од морбила ММР вакцином што пре, а најкасније у року од 72 сата од контакта - саопштио је у Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Фото: Профимедиа

 

 

- Према подацима којима располажемо, обухват ММР вакцином у прошлој години је био 71 одсто када је реч о узрасту деце до две године, док је код деце предшколског узраста тај обухват око 85 одсто, што није довољно - рекла је проф. Верица Јовановић, директорка "Батута".

Епидемиолози су већ дуже упозоравали да епидемија морбила може да букне сваког часа, и да се изразито брзо прошири, али то, нажалост, није утицало на повећање имунизације најмлађих.

- Ако знамо да може да се развије веома опасна компликација, као што је упала мозга, ја молим родитеље, кад већ имамо нешто што може да спречи појаву морбила да деца приме ту вакцину - каже проф. др Даница Грујичић, министарка здравља. - Све те приче о аутизму, или било каквим поремећајима који настају после вакцине су измишљене. Много је важније да се мајке током трудноће, посебно у првим месецима, на неки начин изолују, да пазе где се крећу и да не долазе у контакт са људима који су инфицирани. Евидентно смо дошли до тога да је стерилитет значајно порастао, заушке праве велики проблем посебно дечацима. ММР вакцина, против морбила, рубеола и заушака, није нешто што ће оштетити ваше дете, него напротив, спречиће да оболи од опасних болести.

Пре него што су потврђене морбиле, педијатри и инфектолози приметили су повећан број случајева варичела и шарлаха. Од почетка године пријављене су две епидемије варичела у вртићима на територији Београда, потврдили су нам и у "Батуту" и у београдском Заводу за јавно здравље:

- Од почетка године имали смо већ две епидемије варичела у Београду са 32 оболелих, не рачунајући појединачне случајеве. Ово је знатно повећање с обзиром на то да смо прошле године имали три епидемије са 59 оболеле деце, плус појединачне случајеве.

Такође је пријављена једна епидемија шарлаха и стрептококног фарингитиса, такође на територији Београда.

Према речима др Георгиоса Константинидеса, председника Удружења педијатара Србије, оно што се тренутно дешава познато је у медицини као "имунолошки дуг":

- То значи да се накупио велики број деце који није био прокужен током две године короне, јер смо се, штитећи се од ковида, штитили и од других заразних болести. Зато се ове и следеће године може очекивати више заражених него претходних година. Што се тиче морбила, Удружење је упозоравало да ће се оне појавити с обзиром на мали обухват вакцинације. Било би чудо да се није десило.

Доктор Константинидес верује да је решење, када су у питању богиње, било овчије или мале, у вакцинацији, а када су у питању бактеријске инфекције попут шарлаха, да родитељи не воде болесну децу у вртић.

Педијатар Дома здравља Чукарица др Дејан Јонев, каже да су до пре недељу дана регистровали повећан број случајева шарлаха, а заражених од варичела је прошле и од почетка ове године три пута више него раније. Већина случајева прође без проблема, мада су могуће и компликације:

- Пораст ових обољења изазван је падом имунитета код деце, а њега узрокује једнолична исхрана, базирана на брзој храни и слаткишима, и време, које погодује ширењу вируса. Вакцинација против варичела јесте добра превентива, али код нас није обавезна, па сам у последње две године само шесторо деце вакцинисао на инсистирање родитеља, који су и купили вакцину.

Доктор Јонев уверен је да ће се морбиле сада раширити као и у последњој епидемији која је почела у октобру 2017. године, током које је преминуло 15 особа, углавном деце. А, сада имамо још мање вакцинисаних.

- Антиваксерски лоби је одрадио свој посао. Без обзира на уверавања лекара, многи родитељи се одупиру имунизацији ММР вакцином, застрашени научно неутемељеним причама о вези са појавом аутизма. У прошлој епидемији двоје родитеља добило је морбиле од својих малишана и по месец и по дана лежали су на Инфективној клиници са јаким упалама плућа. Један отац се силно опирао вакцинацији, чак је био груб, а онда се појавио после неког времена и признао да се у међувремену и сам заразио и јако тешко поднео болест - каже Јонев.

Примаријус др Војислав Лекић, педијатар из Болнице "Др Олга Дедијер", подсећа да је вакцина "спасла више живота него антибиотици и операције".

- Људи заборављају да се морбили брзо шире, да је заразност велика и да су од компликација у прошлој епидемији умирала деца. Чак и варичеле понекад могу створити компликације, укључујући тешко запаљење мозга. Једини лек против вируса су вакцине. Што се тиче шарлаха, он се успешно, као и друге бактеријске инфекције, лечи антибиотицима, али и он може изазвати компликације са бубрезима - каже др Лекић.

Прво температура, па избију оспе

КЛИНИЧКА слика морбила најчешће се манифестује високом температуром, цурењем носа, црвенилом очију, а после неколико дана појављује се осип. Директорка "Батута" проф. Верица Јовановић каже је особа четири дана пре појаве осипа високоинфективна, као и да четири дана после појаве осипа може заразити друге.

Код деветоро откривена туберкулоза

ЕПИДЕМИОЛОГ Завода за јавно здравље Нови Пазар Сафет Ганић потврдио је да је здравствено стање деветоро деце из тог града, код којих је откривена туберкулоза, стабилно и без компликација. Рекао је и да ће се наставити са тестирањем деце да би се утврдило има ли још оболелих. Туберкулоза је откривена код осморо деце школског узраста и једног предшколског.

(Новости)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".