Лабовски има преко 30 година практичног искуства, а часопис Форбс уврстио га је међу најпознатије психологе данашњице. У књизи "Волим и разумем: Како одгајити срећну децу (а не полудети од анксиозности)" анализира конкретне изазове које пред родитеље поставља васпитавање детета: шта радити у првој години бебиног живота, како одгајати дете до треће године, како приступити раном развоју детета, како дете припремити за школу и зашто је само једна петица у школском дневнику проблем.

У једном поглављу осврнуо се на кажњаване деце батинама. Објаснио је да неки родитељи имају позитиван став према телесном кажњавању јер су и сами у детињству били подвргнути тој васпитној методи и не схватају колико је та техника "страшна".

- Своје родитеље не треба увек следити или властито детињство узимати као пример. Родитељ који туче дете психички је неуравнотежен, то је особа која има проблем са љутњом и агресијом. Родитељ би требало да реши свој проблем, а не да га преноси га на дете - каже Лабовски.

Потом објашњава шта се догађа у дететовој глави ако га родитељи туку: "Оно схвата да свет функционише тако да јачи може да повреди слабијег. Дете мисли да га родитељи не воле. То је лоше. У шта ће се онда то дете претворити? Како ће комуницирати с другим људима, са животињама? Како ће одгајати своју децу?"

Психолог саветује родитељима да са децом увек разговарају, да им детаљно објасне где и када греше. Притом не треба да усмеравају критику на квалитете детета, већ на његов чин.

- "Учинио си нешто лоше, али мени се не свиђа такво понашање" или "Јако ми смета што се тако понашаш", примери су реченица на које се родитељи могу фокусирати.

Такођер, Лабовски саветује да са дететом разговарате нормалним тоном и не вичете на њега, а чак и ако је учинило нешто лоше - тон нека буде нежан, али чврст. Казна не мора да буде попраћена виком, љутитим гестовима и бесним лицем. Нагласио је и које су казне по њему прихватљиве.

- Сматрам да је сасвим прихватљиво ускратити детету играчке, геџете или друге материјалне ствари или одлазак на забавно догађање. Оно што је погрешно је ускратити му боравак на свежем ваздуху или га ставити у кућни притвор - истакао је.

Психолог наглашава и да је у породици потребна солидарност, односно да мајка и отац не би смели да имају несугласице и требало би једнако да кажњавати сву децу. У супротном ће једно дете схватити да може све, а друго ништа, што ће довести до манипулације.

- Родитељи често мисле да дете неке ствари ради намерно или из ината. Истина је да у 99 посто случајева деца чине неке ствари ненамерно, односно без лоше намере. Ако дете казните без објашњења, у 90 посто случајева из тога неће извући никакав закључак - закључио је.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".