Тог 4. марта ове године испред Специјалног суда у Београду окупиле су се бројне новинарске екипе чекајући почетак припремног рочишта озлоглашеном клану Веље Невоље и Марка Месара.

Тачно 13 месеци од када су они ухапшени пошто је откривено да су по угледу на мексичке картеле убили седам мушкараца, секли им главе, а потом њихова тела млели у машини за млевење меса.

Против клана су подигнуте две оптужнице, а оптужено је укупно 30 људи. Према оптужницама, жртве клана су Александар Глигоријевић Пуки, Горан Величковић Гокси, Лазар Вукићевић, Здравко Радојевић, Милан Љепоја, Никола Митић и Горан Михајловић.

Фото: Танјуг/В.Шпорчић

 

Одлагање рочишта

Пре тачно девет месеци, у марту Веља Невоља, Марко Миљковић и још 29 њихових сарадника појавило се први пут пред судом. Међутим, само на кратко, јер је припремно рочиште одложено из разлога што су браниоци овог клана тражили изузеће поступајућег судије, тужиоца, али и оне на вишој инстанци. Овај њихов захтев иако је одбијен, померио је почетак припремног рочишта за наредни месец, односно април. Међутим, ни тада није одржано.

Наиме, у периоду између два припремна рочишта лисице на руке су стављене адвокату Дејану Лазаревићу, човеку који је заступао вође клана, због сумње да је сарађивао са криминалном групом Дарка Шарића. Овај пут припремно рочиште је одложено, како би се осумњичени одлучили и изјаснили о томе ко ће да их сада заступа.

Након тога, у мају Миљковић је отказао пуномоћје и рекао на суду да не жели да га ико други брани само ухапшени Лазаревић. Тада је судско веће отказало рочиште, а ново заказало месец дана касније.

Фото: Н. Скендерија, Принтскрин ТВ Пинк

 

Затим је Миљковић нашао новог адвоката, а рочиште је опет померено, јер како каже, адвокат није стигао да спреми одбрану.

Месец дана касније, у јулу, коначно су тужилаштво и одбрана почели да износе своје доказне предлоге. Сви осим Срђана Лалића пред судским већем су навели да "нису криви" и "да су разумели шта стоји у оптужници". Лалић је признао кривицу и истог тренутка судски стражари су га одвојили од осталих окривљених.

Почетак суђења

Фото: М. Лабудовић/Ж.Кнежевић

 

Претрес је почео више од годину дана од подизања оптужница. Беливук, Миљковић и њихова група терете се за седам убистава, отмице, трговину дрогом, силовање, незаконито држање и ношење оружја.

Они су на почетку главног претреса изјавили да нису криви за низ убистава, отмица и других злочина за које су оптужени.

Беливук је у судници навео да су им „накачена" силна убиства, тврдећи да су докази монтирани. Такође, он је покушао да увуче и политику у цео процес. Такође, рекао је и да сматра да је ово почетак истраге, а не суђења, називајући преседаном то што је оптужница против њих уопште подигунта.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

Беливук је у судници навео и да сматра да је цела оптужница измишљотина и да не стоји да су се он и остали бранили ћутањем, јер су изјавили да нису криви.

На главном претресу Беливук је поновио оно што је причао и током истраге доводећи себе и своју групу у везу са Српском напредном странком, а што је владајућа странка и тада енергично демантовала.

О конкретним кривичним делима и бруталним убиствима у кући страве у Ритопеку до сада није рекао ни реч осим да нису криви.

- Овај скај је фотошопиран, монтиран и незаконит - додао је он и још навео:

Фото: Ж.Кнежевић/ТВ Пинк принтскрин

 

"Италија је измислила организовани криминал и извезла га свуда по свету. Италија је направила борбу против организованог криминала, и они кажу да је скај незаконит доказ".

Марко Миљковић је приликом изношења своје одбране рекао да он „никоме на реч не верује да је неко мртав“ и изнео срамну теорију да су жртве живе, али да су побегли.

- Треба да видимо њихове извештаје из казнене евиденције да бисмо видели зашто су нестали, да утврдимо њихове мотиве зашто су побегли, због кога и за кога - рекао је Миљковић тврдећи „да се један од наводно убијених, чија је слика испливала у јавности, њиховим адвокатима јавио из Шпаније“.

Очи у очи са "насмејаним кољачем"

Фото: Н. Скендерија/ТВ Пинк принтскрин

 

Срђан Лалић, познат под надимком "насмејани кољач" склопио је споразум са Тужилаштвом за организовани криминал у замену за казну од 18 година и то одмах на почетку суђења. Лалић је, иначе, оптужен за шест убистава, оружје и отмицу, за шта му је претио доживотни затвор.

Претходно, Лалић је на 100 страна открио и описао све оно што зна о злочинима Беливуковог клана. Описи нових злочина, имена убица која до сада нису обухваћена оптужницом, послови са дрогом и оружјем, ликвидације у региону, сарадња са кавчанима и то посебно са наводним вођом клана Радојем Звицером.

Он је поново описивао убиство Горана Величковића, званог Гокси, за чије се убиство сумњичи ова криминална група, убиство Лазара Вукићевића, Милана Љепоје, Здравка Радојевића, Николе Митића. Он је говорио на који начин су ликвидирани Миле Радуловић Капетан, Адис Спахић и Дамир Хоџић, Александар Шарац, Милош Перунчевић и Риста Капетан. Лалић је откривао и на који начин су своје жртве мамили у кућу страве у Ритопеку и шта је све радио у штеку на стадиону Партизана.

Фото: Архива, Н. Фифић

 

Сведок-окривљени је током сведочења износио низ језивих детаља о деловању ове криминалне групе - како је она настала, на који начин су ликвидирали људе, открио је још пет злочина чије убице и даље нису пронађене. Лалић је говорио и на који начин се финансирао клан, како је дрога дељена али и прављена на стадиону Партизана у Хумској улици.

Лалић је током сведочења одговарао и на питања Миљковића, те је откривао детаље о апликацији Скај која је кључни доказ у овом поступку, о убиству на шинама за које је Беливук ослобођен, али и о њиховом пријатељству.

Миљковић је поприлично узрујаном Лалићу постављао питања о кући у Перасту коју је Лалић, према његовим речима, узео као обештећење за килограм кокаина. Лалић је чак свог некадашњег шефа назвао "смећем" јер наводно спомиње породице.

Фото: Н. Скендерија/АТА Имагес/МУП

 

Он је износио детаље и о познанству са Радојем Звицером, наводним вођом кавачког клана. Такође, он је испричао да је по налогу Звицера клан планирао ликвидацију председника Србије Александра Вучића, те и нереде.

Лалић је током давања свог исказа открио још 11 убиства која оптужницом против ове криминалне групе њима нису стављена на терет.

За сада није познато да ли ће за ове злочине бити покренута нова истрага против озлоглашеног клана. Више о овом сведочењу Срђана Лалића, прочитајте у одвојеној вести.

Шта нас чека?

Фото: Н. Скендерија/АТА Имагес/МУП

 

На последњем рочишту Лалићу су питања постављала браћа Будимир. Следеће рочиште заказано је за крај јануара, односно почетак фебруара када ће Лалић наставити са одговарањем на питања.

Судећи по темпу окривљених, законским одредбама да сведок окривљени мора да одговара на питања свих окривљених који желе да га испитују, свих бранилаца, али и тужилаштва, суда, и заступника породица жртава, сва је прилика да ће Лалић бити за говорницом до пролећа.

Након њега, исказе треба да дају и Бојан Хрватин и Никола Спасојевић, такође сведоци окривљени који ће по истом принципу бити саслушавани. Након што они дају своје исказе пред судом ће говорити породице жртава, које су у овом поступку добиле статусе оштећених.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".