Републички хидрометеоролошки завод објавио је упозорење за олујну кошаву у деловима Србије од понедељка, такође је најављено да се од уторка у Србији очекује пад темературе, киша а потом и снег прво на планинама.

- Најнижа температура кретаће се од -4 до 4 степена, а највиша од 7 степени по појединим котлинама и у Тимочкој Крајини до 15 степени на западу Србије. У Београду се сутра ујутро очекује магла, а у току дана претежно сунчано. Ветар слаб до умерен, јужни и југоисточни, крајем дана и у току ноћи у појачању. Најнижа температура кретаће се од -2 до 4 степена, а највиша око 13 степени - наводи РХМЗ.

У понедељак ће у Србији дувати јака и олујна кошава са најјачим ударима на југу Баната брзине изнад 24 метра по секунди а у београду до 17 метара по секунди.

Фото: А.Стојановић

 

Током вечери са недеље на понедељак у нижим пределима југозападне и југоисточне Србије доћи ће до стварања снежног покривача висине до 10 центиметара у нижим деловима и од 10 до 30 центиметара на планинама.

Снег и киша

Метеоролог Ђорђе Ђурић објашњава да ће почетком следеће седмице стићи падавине и мање захлађење са кишом, а на планининама са снегом.

- У Србији се у понедељак под утицајем циклона са северозапада очекује наоблачење, а истовремено доћи ће и до формирања секундарног циклона изнад северног Јадрана. У склопу овог циклона премештаће се и хладни фронт, а са севера спуштатаи птострана висинска долина која ће донети захлађење и продор свежије вазсушне масе у понедељак после подне и увече и током уторка. Већ у понедељак ујутро у северозападним, а током дана и у осталим пределима Србије очекује се наоблачење са кишом. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар, у кошавском подручју и са олујним ударима. Максимална температура биће од 8 до 14°Ц, у Београду до 11°Ц, док ће у Неготинској Крајини бити тмурно, температура до 6°Ц. У току вечери хладни фронт у склопу циклона стићи ће до севера и запада Србије, па се очекује захлађење, уз скретање ветра на јак северозападни. Овај хладни фронт уз захлађење у току ноћи прећи ће и преко осталих предела Србије - говори Ђурић о додаје:

 

 

- У Србији у уторак под утицајем циклона биће облачно и хладније са кишом, на планинама са снегом, уз формирање снежног покривача.

Метеоролог Марко Чубрило такође упозорава да бисмо морали да се припремимо за промену временских услова на које смо навикли, а који нису адекватни за овај период године.

- Средином следеће недеље јутра ће бити хладна, понегде уз слаб мраз. Током дана максимум од +5 до +11 степени Целзијуса. Четвртак ће вероватно донети још једно пролазно погоршање кишу у нижим и снег у брдско-планинским пределима али ће знатно више падавина бити над западом и југом региона.

Фото: Танјуг/Т. Радовановић

 

Он наводи да ће након "необично топлог краја децембра и почетка јануара наредних недељу дана колико-толико бити нормалније временске прилике".

- Биће доста облака уз честу кишу у низијама и снег на планинама. Претежно облаано време ће углавном зауставити рано покретање вегетације,а чешћа појава падавина је преко потребна јер су резерве дубинске влаге јако ниске. На брдско-планинским пределима падаће снег у среду. У четвртак ће у појединим длеовима Србије бити пролазних падавина, а максимална температура биће од 4 до 10°Ц, у Београду до 7°Ц - каже он.

 

 

Према његомв речима средином месеца биће углавном суво, уз максималне температуре од 4 до 10°Ц, док се ујутро очекује магла, понегде и слаб мраз.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".