У књизи се, између осталог, дотакао и времена када је служио војску у Авганистану, где је био пилот, и тврди да је тада убио 25 талибана. На његове тврдње се вец́ огласио бивши командант, који каже да таквим причама Хари само каља сопствену репутацију.

Принц Хари је укаљао своју репутацију коментарима о убијању талибанских бораца у Авганистану, каже бивши британски командант. У својим мемоарима, војвода од Сасекса описује својих 25 убистава као шаховске фигуре уклоњене са табле. Али бивши војни официр пуковник Ричард Кемп рекао је за Би-Би-Си да су Харијеви коментари били непромишљени.

Кемп је упозорио да би такве тврдње могле да угрозе Харијеву сопствену безбедност, јер би могле да натерају некога да му се освети. У књизи под називом Резервни, Хари описује своје време као војни пилот у Авганистану и први пут наводи да је убио 25 непријатеља.

„То није статистика којом се поносим, ​​али ме свакако не срамоти“, написао је Хари и наставио: „Када сам се нашао у жару битке, нисам мислио о тих 25 као о људима него о шаховским фигурама, које су уклоњене са табле. Уклонили смо лоше људе пре него што смо успели да убијемо добре."

Пуковник Кемп, који је 2003. послат у Кабул да преузме команду над снагама у Авганистану, рекао је да нема проблема са принцем Харијем да открије број убистава – али га је посебно засметао начин на који је Хари описао операцију војске и њен поглед на талибанске побуњенике као подљуди и шаховске фигуре које треба избацити са табле.

Он је за Би-Би-Си рекао: „Мислим да греши када у својој књизи каже да су побуњеници били практично нељуди – можда подљуди – баш као шаховске фигуре које треба рушити. То уопште није случај. Британска војска не обучава војнике Верујем да су такви коментари обмањујуц́и јер не одражавају стварност и чак су потенцијално вредни за оне који желе да науде британским снагама и британској влади, тако да верујем да је ово његова погрешна процена. "

Фото: Профимедиа

 

У Харијеву одбрану, он је рекао да би принц требало да буде поносан на број убистава због ефективног утицаја његове храбрости у акцији и начина на који би се заузео за рањене војнике у кампањи. Он је додао да би ове тврдње могле да погоршају безбедносне проблеме са којима се Харијева породица суочавала у прошлости, јер би симпатизери талибана могли да траже освету.

Премијер Риши Сунак рекао је да нец́е коментарисати принчеве тврдње, али је додао да је изузетно захвалан оружаним снагама. Јавио се и један војник који је више пута био у мисији у Авганистану и рекао да је веома тешко пратити колико је неко убио, али га иначе ове бројке ни не занимају. Британско министарство одбране такође је избегло да коментарише Харијеве тврдње.

Принц Хари је обавио две мисије у Хелманду, једну врло кратко као предњи контролор ваздуха на земљи. Његов посао у то време је углавном био да позива на нападе, а не да се директно обрачунава са непријатељем. Друга мисија је била опсежнија, у којој је преузео дужност пилота хеликоптера док је пружао подршку трупама на земљи.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".