Ову спомен-бисту Јовану Петровићу Курсули, 1954. године подигао је народ Среза Жичког, у знак захвалности за учињена херојска дела. Јован Курсула био један је од највећих српских јунака, чувени мегданџија и Карађорђев саборац у првом српском устанку. 

- Обавештени смо да је оскрнављена спомен-биста Јове Курсуле, у парку Пљакин шанац. Одмах после празника испред Друштва упутићемо захтев Заводу за заштиту споменика културе, да се што пре приступи санацији оштећене спомен-бисте - каже Милан Матијевић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова.

Припадници краљевачке полиције интезивно раде на проналажењу починиоца овог вандалског чина.

Нажалост, други део приче крије још тужнију слику. Спомен-бисту славног устаника Краљевчани су затекли у канти за смеће. Неко од неодговорних лица, одлучио је да помери срушену бисту из парка, и очигледно у недостатку историјске свести и одговорности, оставио је у канти за смеће.

Тако спомен на славног српског јунака и ослободиоца из Првог српског устанка уместо да служи као пример и понос свима, стоји на најблаже речено, недоличном месту.

Намеће се отворено питање, како би неке друге нације неговале културу сећања на славне претке, да су њихови народи били у прилици да имају плејаде националних бораца и ослободиоца какав је несумњиво био Јован Курсула.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".