Две године након што је Велика Британија изашла из Европске уније, готово две трећине Британаца сада подржава референдум о поновном придруживању Унији, показало је истраживање консултантске куће "Саванта КомРес" за Индипендент.

Истраживање такође показује да је број људи који се противе још једном гласању пао на мање од четвртине бирача који су сада против референдума.

Уједињено Краљевство је формално напустило ЕУ 31. јануара 2020. године, али је "прелазни период" значио да поштује бриселске законе и остаје на јединственом тржишту до 31. децембра 2020. године.

Истраживање показује да од тада Британци верују да су се економија, глобални утицај Уједињеног Краљевства и способност контроле властитих граница погоршали.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Чини се да је ово допринело повец́ању броја оних који желе нови референдум о чланству у ЕУ.

Број оних који кажу да би требало да буде још једно гласање сада је 65 одсто, у односу на 55 одсто у истом тренутку прошле године.

Како показују подаци истраживања, да се референдум одржи одмах, жели 22 одсто Британаца, у следећих пет година њих 24 одсто, а у року од шест до 10 година 11 одсто. 

Само четири одсто њих мисли да би други референдум требао бити за више од 20 година, док су они који кажу да никад не би требало бити другог референдума пали са 32 на 24 одсто.

Крис Хопкинс, из Саванте, рекао је да би могло бити да су многи преценили потенцијалне користи од Брегзита.

- Тешко је замислити да би чланство у ЕУ решило било које од тренутних економских проблема у земљи - рекао је и додао да "перцепције важне".

Истраживање је такође показало да 54 одсто грађана сада каже да је Брегзит био погрешна одлука, што је пораст у односу на 46 одсто прошле године, на прву годишњицу изласка Британије из ЕУ. 

Укупно 56 одсто сада сматра да је напуштање ЕУ погоршало економију, у односу на 44 одсто.

Половина Британаца сматра да је то погоршало способност Велике Британије да контролише сопствене границе, што је било кључно обећање заговорника Брегзита са 43 на 50 одсто.

А проценат оних који мисле да је то погоршало глобални утицај Британије такође је сада 50 одсто, у односу на 39 одсто.
 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".