"Фристајлер" је регистрован за 220 особа, а на сплаву је у новогодишњој ноћи било минимум 400 људи, а претпоставља се и 500, па чак и 600, незванично сазнаје Курир.

Инспекција, УКП и тужилаштво још спроводе истрагу, те званичних и коначних резултата нема. Међутим, како Курир сазнаје, на популарном сплаву на коме само пуком срећом нико није настрадао, било је најмање дупло, а можда и троструко више људи - између 400 и 600.

Божидар Јагодић, начелник Одељења за инспекцијске послове безбедности пловидбе при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за Курир каже да је дозвољено да "Фристајлер" прими максимално 220 људи.

Фото: АТА имагес

 

 

- Сплав је регистрован за 220 особа највише, а колико их је заиста било у новогодишњој ноћи не знамо и нећемо да износимо претпоставке јер је истрага, у сарадњи са УКП и тужилаштвом у току. Још се утврђује колико је људи било, још прикупљамо додатне информације, те у овом тренутку не можемо да тврдимо колико је заиста особа на сплаву било у моменту када је почео да тоне - каже за Курир Јагодић.

Он додаје да су и овог и прошлог лета били у редовним контролама "Фристајлера".

- Приликом тих контрола нисмо наши недостатке. Додуше, контроле нисмо обављали ноћу него само контролисали опремљеност, стање објекта... Могуће да је у овом случају превелики број посетилаца узрок потонућа, али то још званично не знамо. Из искуства знамо да сплав тоне зато што је преоптерећен или терет није равномерно распоређен, а најчешће је узрок комбинација оба фактора - наводи Јагодић и додаје:

Фото: Новости/ Ш.Маровић

 

 

- С обзиром на то да је локална самоуправа надлежна за издавање дозвола за постављање плутајућих објеката, контролу поштовања дозвола мора да спроводи надлежна локална комунална инспекција. Сведоци смо да се те контроле не спроводе и Министраство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и наше Одељење за инспекцијске послове безбедности пловидбе инсистираће од локалних инспекција да појачају ту контролу, а свакако ћемо се и сами укључити у контролу и обавештавати јавност о томе.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".