ЈЕЛИЦУ Сретеновић публика је заволела као Ковиљку Коку у серији “Бољи живот”, услед чега су уследиле улоге у филмовима “Национална класа”, “Варљиво лето ’68”, “Тесна кожа”, “Полицајац са Петловог Брда”, “Биће боље”, “Зона Замфирова”, “Љубав, навика, паника”, “Рањени орао”, “Непобедиво срце”, “Истине и лажи”.

Тренутно је гледамо у популарној хумористичкој и породичној серији “Тате”, где глуми мајку једног од главних јунака.

Ипак, мало коме су познати детаљи из њеног приватног живота. А како је и сама једном приликом истакла, о њему може да се сними и филм.

Фото: Архива Новости

 

 

Наиме, детињство јој је било веома тешко, њену мајку и њу отац је напустио када је глумица имала свега неколико година. Како је знала да каже, отац је био "велики мангуп са Црвеног крста“, те је то наводила као изговор што их је оставио. Још као девојчица знала је да жели да буде глумица, те је није превише интересовала школа, зато је њен мајка остала изненађена када је саопштила да напушта средњу школу током другог разреда.

Док су њени вршњаци одлазили на часове, Јелица је из прве успела да упиште Факултет драмских уметности. У аналима Факултета драмских уметности остаће забележено да је Јелица једна од најмлађих студената те институције, јер је са свега 16 година била примљена у класу професора Предрага Бајчетића, заједно са Горицом Поповић, Тањом Бошковић, Миланом Штрљићем, Љиљаном Драгутиновић, Радмилом Живковић и другима…

Фото: Милутин Лабудовић

 

 

- Толико сам била сигурна да ћу положити пријемни да нисам ни размишљала о другој опцији. Добила сам и шамар од секретара школе. Питао ме је да ли сам нормална и рекао да не може да верује да се исписујем, а још ни други разред нисам завршила - испричаја је једном приликом Јелица и описала најлуђе дане у свом животу:

- Исто се лудовало као и данас. Почев од матинеа у Дому омладине, па до дискотека које су тада биле најјаче! Враћали смо се кући у четири ујутру! Па ја сам све то “пообављала” до своје 18. године, пошто сам се удала са 19 година - рекла је глумица која је потом упознала друга од своје тетке и остала заувек у љубави са њим.

Наиме, са 19. година упознаје једног од оснивача Универзитетског клиничког центра Милоша Мишу Сретеновића који је освојио на први поглед.

- Он је долазио по тетку да иду у школу заједно и практично ме је гледао како растем. Када су они имали 16 година ја сам имала пет, односно, када су пошли на факултет, ја сам била ђак првак. Иако смо се знали од раније, наш сусрет после свих тих година је био љубав на први поглед. Забављали смо се годину дана. Миша је био озбиљан човек, радио је у Скупштини града и, нормално, излазио по ресторанима. Кад ја пожелим да идем у дискотеку, и он је ишао са мном. Излудујем се, изђускам, а он седи и чека и понекад се само прекрсти. Миша је био сјајан! - присетила се тада Јелица Сретеновић са дозом носталгије.

Удала се после дванаест месеци забављања, са 19 година рађа ћерку Ану, а неколико месеци касније отишла је да положи испит на ФДУ. Током треће године студија је остала у другом стању, али није престала са одласцима на предавања све до десет дана пред порођај.

Фото: М. Коковић

 

 

- Ана се родила у априлу, а у мају је био испит из глуме са треће године. То је био озбиљан и обиман испит. Изашла сам, наравно, да полажем и добила деветку, онако из породилишта! Све се може - истакла је Сретеновићева једном приликом, додајући да ју је супруг несебично подржавао у свим ангажманима, па чак и у онима због којих је често морала да одсуствује из породичног дома.

Годину дана касније дипломира, а за време факултете почиње да глуми у позоришту. Међутим, велике улоге у њеној каријери долазе тек са њених 25. година. Улога по којој ће бити упамћена, како Кока Становић у “Бољем животу” снимила је када је имала 35 година. Једанаест година након рођења ћерке Ане на свет је донела и ћерку Ољу. Све се чинило идеално, али са великом трагедијом Јелица се сусрела 1999. године, када је њен супруг изненада преминуо због срчаних проблема. Те године им је било две и по деценије брака. Јелица је са 45 остала удовица. Након тога се није удавала, а живот је посветила ћеркама, унуцима и каријери.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Њена старија ћерка Ана живи у Шведској и има сина Милоша, док је млађа Оља код ње. Много је везана за своје мезимице па сваки слободан тренутак проводи са њима и често путује у Шведску како би била са својим унуком.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".