Богу је угодан само онај телесни пост који је праћен уздржавањем од сваког злог дела, речи и мисли. Посебно су током поста опасни они греси који се чине намерно - својом вољом. Сваки грех нас оштећује, а следећа три су посебно опасна током поста:

1. Преједање

Пост има за циљ да се обузда сластољубље и стомакоугађање. Преједање, прождрљивост је смртни грех, па је посебно искушење ако се - уз објашњење да не једемо мрсну храну - током поста предајемо уживању у свој осталој храни и то без мере. Од препуних трпеза на којима само што још нема "од птице млеко", преко зачињене, масне хране - зато што је "замашћена биљним мрсом" па до слаткиша за сваки оброк у току дана, пост се за неке претвара у праве гозбе на којима само нема меса и других намирница животињског порекла, пише Лепа и Срећна.

Током поста, домаћице и домаћини треба да обезбеде здраву храну укућанима и понуде гостима једноставно припремљене оброке и љубав.

Фото: Д. Дозет, СПЦ

 

2. Гордост

Поред уздржања од хране, пост је време кад се верници посебно труде да се удаље од сваког греха. Зато се не пости само телесно већ и духовно, а грех гордости је посебно опасан - они који себе виде као много боље од других, нарочито зато што посте, треба да моле за смирење. Господ је учио да постимо тајно, без лицемерја, а богу је угодан само онај телесни пост који је праћен уздржавањем од сваког злог дела, речи и мисли. Током поста се посебно треба чувати мржње, зависти, оговарања, похлепе, непријатељства, гнева. И маштање о гневу помутиће срце и душу у посту.

3. Непоштовање поста

Постоје периоди у којима се разрешава употреба свих врста хране. Духовник може да пропише пост и мимо наведених дана у црквеном календару, али и да разреши неке вернике од поста. Међутим, својевољно одустајање од поста а нарочито спремање посних слава уз мрсну храну сматра се грехом.

- Тиме - уместо да светитељу укажемо част и поштовање - навлачимо на себе Божји гнев. Господу није потребан наш пост и гладовање, већ нама самима како би наша срца омекшала, скрушила се и смирила пред Богом и постала способна да приме Божју благодат и помоћ. Постом изражавамо и своју љубав и веру у Господа, јер само оној који поштује све Господње заповести има истинску љубав према своме Творцу. А заповест о посту једна је од најважнијих. Не обраћајмо пажњу на оне који доконо говоре да "грех не улази на уста - наводи братија манастира Високи Дечани и додаје:

- Грех непоштовања поста не лежи у самој храни коју са благодарношћу узимамо, већ и у дрском гажењу заповести Господње о посту и црквених правила која су по надахнућу Светог Духа прописали богоносни оци, светитељи Цркве Христове, и оставили их нама као вечни аманет и незаблудиви пут духовног усавршавања.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".