Од када је усвојен акцизни календар крајем 2020. године, цигарете поскупљу 2 пута годишње, у просеку за по 10 динара. Једно поскупљење је почетком године, док је друго и последње било у јулу ове године. Подизање цена трајаће паклица трајаће све до 2025. године. 

Уз њега се на цену цигарета зарачунава и пропоционалан акциза од 33 одсто,која би требало да остане и наредних година непромењен. На све то се додаје и ПДВ, па због увећаних државних намета, произвођаћи ће повећати цену за 10 динара због чега ће најефтиније задовољство пушаче коштати 310 динара а они који воле квалитетнији дуван, мораће из џепа да издвоје око 600 динара.

Фото: Профимедиа

 

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. Таква пракса, по којој се због акцизног календара, два пута годишње увећавају акцизе, наставиће се у наредне три године што значи да ће овај државни намет своју вредност променити још 6 пута, ако не рачунамо ову која ће се десити за који дан, како би наредних година се достигли стандарди који важе у Европској унији.

По тим стандардима треба очекивати да ће пушачи у Србиј цену свог уживања плаћати исто као они у земљама ЕУ. За наше прилике у неким државама, попут Ирске где за паклицу цигарета треба издвојити и 9 евра, то је изузетно скупо. Ипак,у другим државама је дуван јефтинији па тако се у Аустрији просечна цена по паклли креће 5,1 евро, у Чешкој 3,53, Мађарској 3,90 , Словенији 3,69 а у Италији 4,90 евра док је у Бугарској само 2,5 евра.

И износ акцизе на течности за пуњење електронских цигарет увећава се за динар по милиметру што значи да ће и они који их користе плаћати скупље свој ужитак а поскупеће и несагоревајући дуван. Све у свему, пушаћи ће све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очеквати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске.

Самогасиви папир

Све цигарете које се стављају на тржиште Републике Србије после 1. јануара 2023. године мораће да буду произведене са самогасивим папиром, а оне које не испуњавају захтеве нових стандарда, могу се наћи у малопродајама до истека залиха искључиво ако су набављене пре тог датума, што ће продавци доказивати тршишној инспекцији на њихов захтев.

Правилник први пут обухвата стандарде који се односе на папир за цигарете. Измена захтева за произвођаче и увознике дуванских производа потврђује примену референтне листе хармонизованих европских стандарда из области опште безбедности производа садржане у овом Правилнику, као и примену референтне листе одговарајућих хармонизованих стандарда Европске комисије објављене у службеном листу Европске уније 2020. године, додаје се.

(Блиц.бизнис)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".