Охеа Кинтана је пред Комитетом за људска права Генералне скупштине УН и на ранијој конференцији за новинаре предочио да се Севернокорејци суочавају са несташицом хране и колапсом нормалног живота, а најугроженија су деца и старији који су у опасности од гладовања, преноси АП.

Он је рекао је изразио дубоку забринутост због размера несташице хране и глади у затворским логорима за политичке осуђенике.

Демократска Народна Република Кореја (ДНРК) затворила је своје границе како би спречила пандемију, а Охеа Кинтана упозорава да ће то имати "погубан утицај" на право људи на здравље јер, како је истакао, здравствена инфраструктура ДЛРК пати због недовољних улагања и критичног недостатка медицинских залиха.

Он је оценио да је севернокорејски лидер Ким Џонг-ун препознао „тмурну“ ситуацију са храном и да улаже у напоре да спречи гладовање у земљи.

ДНРК је одбацила понуду вакцине из програма Светске здравствене организације COVAX, али према речима Кинтане у току је дискусија о томе да ли би међународна заједница требало да понуди Северној Кореји потпуну вакцинацију становништва.

Он је истакао да је трговина ДНРК са Кином дала Севернокореанцима прилику да "преживе и зараде".

У свом извештају Генералној скупштини, истражитељ УН Томас Ихеа Кинтана је препоручио одбору Савета безбедности који надгледа санкције против ДНРК због нуклеарног програма Пјонгјанга да би "требало да поново процени режим санкција у овим околностима и да их ублажи према потребама".