Седамдесет и један авион кинеске авијације, укључујући борбене авионе и дронове, ушао је у ваздушну одбрамбену зону Тајвана у протекла 24 сата, саопштила је данас влада у Тајпеју.

Упад је укључивао 43 кинеска авиона који су прешли средњу линију Тајванског мореуза, незваничну тампон зону између Тајвана и Кине која се налази унутар одбрамбене зоне, саопштило је Министарство одбране Тајвана, пренео је Ројтерс.

Како се наводи, Пекинг наставља војне активности у близини острва на које Кина полаже право, а тајванска званична Централна новинска агенција саопштила је да је то највећи упад кинеског ваздухопловства у тајвански ваздушни простор до сада.

Фото: Танјуг/АП

 

Поједини од кинеских авиона, углавном борбених, накратко су прешли средњу линију у осетљивом Тајванском мореузу, а откривено је и седам бродова кинеске морнарице у близини Тајвана, саопштило је тајванско министарство.

Кина је саопштила да је извела „ударне вежбе” у мору и ваздушном простору око Тајвана у недељу као одговор на, како је навела, провокације Тајвана и САД.

Фото: Танјуг/АП

 

Председница Тајвана Цаи Инг-вен истакла је јутрос, у говору на војној церемонији, да Тајван треба да појача свој одбрамбени капацитет због, како је рекла, „непрекидне експанзије ауторитарности“, иако није спомињала најновије војне активности Кине.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".