Ова улица је добила име по човеку који је с почетка 19. века учествовао у многобројним бурним дешавањима у Србији.

Најбогатији и најмоћнији човек ондашњице од кога је био једино моћнији лично кнез Милош Обреновић лично, а однос ове две личности ће обележити овај период Србије.

Тома Вучић Перишић је рођен 1788. године и важио је за неприкосновеног војсковођу. Перишић је очево име, док је "вучје име" било често у именовању деце што их је, по веровању, штитило од болести или изненадне смрти.

Фото: Википедија/Gmihail

 

Један од вођа у Српској револуцији, освојио је наклоност Милоша Обреновића. Био је наводни чувар режима и први министар полиције, управник министарства војске, надзорник касе... У њега је имао Милош толико поверење да му је поклонио и своју сабљу, до тада су је искључиво носила кнежева браћа.

Тридесетих година долази до сукоба између ова два великана. Кнежева самовоља је довела до хаоса у судском и државном уређењу, а бахати чиновници су долили уље на ватру. Господар Вучић тада стаје на страну народа и постаје првак опозиције.

- Ја се не бојим никога – ни књаза ни Совјета, ни попечитеља ни митрополита, и нико не треба да се боји никога, ми смо сви равни. Нека нико не мисли да књаз може да чини у земљи што хоће; он мора да слуша народ и чини оно што народ хоће и заповеда - говорио је он.

Фото: Википедија

 

Учествовао је у смени власти 1842. године и смене династија. Довођење Александра Карађорђевића га је ипак скупо коштала. Револт обичног народа услед прелетања из табора Обреновића у табор Карађорђевића је изазвало огроман бес код кнеза Милоша.

Власт Карађорђевића је била краткотрајна и врло брзо су Обреновићи дошли на чело. Нису остали дужни Господару Вучићу и оптужили су га за издаји, а он се нашао иза решеткама. Под неразјашњеним околностима 1859. Тома Вучић Перишић умире у затвору. Енглески конзул у Београду је известио да је реч о последицама тровања, али прави узрок његове смрти до данас остаје непознат.

Коста Христић, унук преминулог Перишића је на сликовит начин говорио о неславној судбини "Господара":

- Изгледало је као да је то био неки осуђеник и тежак преступник. А то беше негда свемоћни војвода Тома Вучић Перишић - говорио је праунук.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".