Бука и гласни звук праска петарде уме да застраши животиње, па је потребно на ваше љубимце обратити посебну пажњу на љубимце. Представљамо вам неколико савета како ћете осигурати безбедност свом љубимцу.

Пси

Током дана добро прошетајте своје псе, пре него што крене поноћна фешта. Избегавајте да га изводите у вечерњим сатима, поготово на прелазу између старе у нову годину. Никако немојте шетати ваше псе када напољу чујете петарде или ватромет. Најчешћи разлог губљења љубимаца у овом периоду јесте управо страх услед експлозија који њих натера да се у паници отргну власнику и побегну од петарди.

Фото: Профимедиа

 

Паника је највећи проблем, немојте остављати пса у дворишту без надзора. Уколико је везан може се у паници упетљати, чак и повредити.

Уколико имате кућног пса, затворите прозоре и навуците завесе. Појачајте телевизор или музику када се чују петарде како би што мање на њих утицао звук споља.

Пси ће често трчати по кући и тражити заклон, немојте их спречавати. Најчешће је то или угао собе или испод кревета.

Фото: Профимедиа

 

У екстремним случајевима, разговарајте са ветеринарима о могућностима седације. Могуће је да им дате седатив пре буке петарди како би што лакше пребродили тешку ноћ. Никада немојте давати седативе на своју руку, као ни било који други лек.

Немојте водити љубимца на градске дочеке Нове године. Велика гужва и спектакл не прија љубимцу, а поготово им не пријају петарде и ватромет.

Мачке

Фото: Профимедиа

 

Своје мачке држите у стану или кући и немојте им дозвољавати да излазе напоље. Затворите све прозоре и навуците завесе, а у периоду када креће бацање петарди, као и са псима, појачајте телевизор или музику како би се мање чули спољашњи звукови.

Мачке ће, пре него пси, тражити заклон, а тада не треба да их спречавате. Немојте је мамити да се склони из свог заклона, а ни случајно немојте померати намештај да би дошли до ње - то изазива још већи стрес. Пустите их да се сакрију и маце ће саме доћи када прође "опасност".

Још савета...

Фото: Јутјуб принтскрин/Did You Know ?

 

Уколико планирате да Нову годину дочекате ван куће, оставите своје љубимце у делу куће у коме су безбедни. Затворите прозоре и навуците завесе и оставите упаљен телевизор или радио.

Очекујте потенцијалну штету, зависно од љубимца, неки могу постати деструктивни. Тако да је најбоље да "ломљиве" предмете склоните.

Ако ваше планове укључује путовање, размишљајте о смештању љубимца. Битно је обезбедити бригу док сте одсутни.

Микрочипујте ваше љубимце и закачите им идентификациони привезак. Уколико се изгубе или побегну услед панике коју им изазива фешта, на овај начин ћете је лакше наћи.

Фото: Петар Милошевић

 

Још један савет, овај пут за оне који користе пиротехничка средства. Љубимци, али и власници, вас моле да пажљиво рукујете ватрометом и петардама.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".