Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је данас да је време да НАТО каже ''стоп'' грчкој ''дрскости'', јер та земља, како је рекао, наставља са ескалацијом тензије агресивним акцијама и реториком.

Акар је у свом обраћању на састанку Министарства одбране, рекао да ''упркос нашем добронамерном приступу, Грчка наставља да провоцира и ескалира тензије''.

Позивајући се на саопштење Труске од прошле седмице, у којем је наведено да је неколико грчких борбених авиона ненајављено пратило турске авионе који су летели преко Егејског мора према Турској, као и да су им ометали радарски сигнал, он је навео да је Грчка прошле седмице ''малтретирала'' турске авионе који учествују у НАТО вежбама.

- Тај непријатељски став јасно показује да је Грчка постала толико арогантна да занемарује основне принципе и вредности НАТО - рекао је.

Фото: Профимедиа

 

Коментаришући кандидатуре Шведске и Финске за пријем у НАТО, Акар је рекао да Турска од те две земље очекује да ''испуни обавезе које су потписале у Мадриду", а то је смањење њихове подршке терористима и уклањање ограничења која су наметнули Турској на листи за екстрадикцију.

Фото: Илустрација

 

Министар одбране је рекао да Анкара ради на ''побољшању приступа наших америчких колега'', али и да очекује ''позитиван и конкретан'' закључак о продаји и модернизацији авиона из Вашингтона.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".