Свети Данило Столпник је рођен 409. године у селу Витари код града Самосата у Месопотамији од хришћанских родитеља, Илије и Марте. Измољен од Бога сузним молитвама мајке нероткиње и као јединац син одмалена Богу на службу посвећен.

Предање каже да је са дванаест година кришом побегао у манастир, али тамо нису желели да га приме због тога што је био сувише млад. Међутим, попустили су због Данилове упорности, а и родитељи који су га у међувремену пронашли и сагласили се да остане ту.

Свети Данило је осим живота у манастиру имао још једну жељу, да упозна Симеона Столпника, аскету који је у оно време већ био познат као свети човек. Када му се, приликом једне посете Антиохији та жеља остварила и Данило је открио свој позив – жељан самоће и молитве, он је отишао у предграђе Цариграда где се 460. године попео на стуб и тако симболично постао Симеонов наследник.

Фото: СПЦ

 

 

Убрзо је стекао углед у народу и направљен му је већи стуб. Приписивали су му исцелитељске и пророчанске моћи.

Као мудар и духован човек, Свети Данило је имао и политички утицај, а нарочито га је поштовао цар Лав који је наредио да се направи кров на стубу на коме је обитавао Данило како би га спасао од смрзавања.

Прича каже да је цар прво доводио своје виђеније госте из других држава, кнежеве и великаше, да виде Светог Данила и говорио:

“Ево правог чуда у моме царству великом”.

За Данила се тврди да је прорекао датуме смрти свих битнијих људи из свог доба. На крају, Данило је предвидео  и сопствену смрт, па је ученике подучио како да га наследе и наставе његову мисију. Према предању, пред његову смрт виђени су анђели, апостоли, пророци и мученици који су летели око стуба овог светог човека.

Данило је умро 489. године у позној старости. Као светитељ који је још за живота стекао велики углед приређен му је велелепни испраћај и сахрана.

Тропар

Својим уздржаним животом и примерним понашањем Свети Данило Столпник је постао узор потоњим аскетама. И данас се сматра заштитником благих и мирних људи чију уздржаност многи замењују са слабошћу па их угњетавају.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".